Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Platforma rodín upozorňuje na rodičov detí so zdravotným znevýhodnením

Ilustračná snímka. Foto: TASR Adriana Antošková

Pre rodičov, spravidla ženy-matky, je vylučovanie zo vzdelávania ich detí začiatkom vlastnej izolácie a postupnej izolácie celej rodiny.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Na to, že sú rodičia často nútení odísť z práce, strácajú sociálne kontakty či priateľov a sú nechcene vylúčení zo spoločnosti, aby sa mohli starať o ich zdravotne znevýhodnené dieťa, upozornila v utorok Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením.

Pre rodičov, spravidla ženy-matky, je vylučovanie zo vzdelávania ich detí začiatkom vlastnej izolácie a postupnej izolácie celej rodiny. A pritom vieme, že nás pracovný trh potrebuje a dokáže prijať," povedala zástupkyňa Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením Jana Lowinski.

Východiskom je podľa platformy zabezpečenie dostupnosti a nárokovateľnosť individualizovanej podpory pre všetkých žiakov, ktorí to práve potrebujú a súčasne otváranie možnosti pracovnej realizácie rodičov detí so zdravotným znevýhodnením (ZZ).

V rámci projektu Spájanie je cesta aj cieľ, testuje platforma model zamestnávania matiek detí so ZZ, vylúčených zo vzdelávania, zároveň chce prostredníctvom tohto projektu apelovať na potrebu systémových zmien nielen v školstve, ale i v sociálnom systéme, v ktorom má cieľ presadiť nové kritérium na zachovanie nároku na opatrovateľský príspevok.

"Našu žitú skúsenosť potvrdzuje i nedávno zverejnená analýza projektu To dá rozum, podľa ktorej za posledných sedem rokov takmer o tretinu vzrástol počet detí, ktoré sú vzdelávané individuálne z dôvodu ich nepriaznivého zdravotného stavu. Toto však nie je slobodná voľba, toto je sanácia toho, v čom školy bez systémovej podpory čoraz fatálnejšie zlyhávajú," dodala Lowinski.