Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Riaditeľ NBÚ bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od SR

Na snímke budova, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyšetrovateľ podľa NBÚ nepreukázal žiadnymi objektívnymi dôkazmi protiprávnosť konania Konečného.

Bratislava 21. marca (TASR) - Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od Slovenskej republiky. Zváži uplatnenie náhrady škody a nemajetkovej ujmy za poškodenie dobrého mena. Vyplýva to zo stanoviska NBÚ k rozhodnutiu Generálnej prokuratúry (GP) SR o zrušení obvinenia riaditeľovi úradu.

"Riaditeľ NBÚ Roman Konečný (...) využije všetky trestno-právne prostriedky na preverenie nezákonného postupu vyšetrovateľa a politicky angažovaných prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry," uvádza sa v stanovisku NBÚ. Celé konanie považuje úrad za účelové, s cieľom zdiskreditovať jeho riaditeľa i inštitúciu.

Vyšetrovateľ podľa NBÚ nepreukázal žiadnymi objektívnymi dôkazmi protiprávnosť konania Konečného. "Mnohé informácie konštatované v uzneseniach o vznesení obvinenia nekorešpondovali s realitou, boli v príkrom rozpore so zásadami dokazovania a základnou logikou," zdôrazňuje úrad vo svojom stanovisku.

NBÚ poukázal tiež na to, že Konečný nie je v služobnom pomere, ale vo verejnej funkcii, preto nemohol byť obvinený v zmysle zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru.

Generálna prokuratúra SR zrušila Konečnému obvinenie postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku z dôvodu zisteného porušenia zákona. V predmetnom prípade pokračuje vyšetrovanie "vo veci". Pôvodne čelil šéf NBÚ obvineniu zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.