Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra chce lepšie podmienky pri zmenách v evidencii vozidiel

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy novely formou zasielania podnetov či návrhov do konca marca.

Bratislava 22. marca (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR chce zjednodušiť podmienky pre podnikateľské subjekty a verejnosť pri zmenách v evidencii vozidiel. Pripravovaná novela zákona o cestnej premávke by mala zaviesť jednorazové prevozné tabuľky a upraviť používanie tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C. Ráta aj s novou elektronickou službou. Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej informácie.

Navrhnuté jednorazové prevozné tabuľky s evidenčným číslom nebude potrebné vracať späť predajcom vozidiel. "V súčasnosti dopravné inšpektoráty zapožičiavajú predajcom nových vozidiel plechové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M predajcom nových vozidiel, ktorí ich následne zapožičiavajú vlastníkom novozakúpených vozidiel," vysvetlil rezort s tým, že ich vrátenie býva problematické. Argumentuje aj obmedzeniami pri používaní vozidla v cudzine bez riadnych registračných dokumentov.

Zároveň sa má zachovať možnosť prideľovania plechových tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom pre subjekty predávajúce najmä úžitkové vozidlá, ktoré môžu mať k takejto tabuľke vydané napríklad mýtne jednotky.

Tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C, ktoré sú určené na vybavenie záležitostí pri schvaľovaní jednotlivo dovezeného vozidla, by sa mali po novom vydávať len pre okresné úrady. V súčasnosti ich dopravné inšpektoráty môžu zapožičiavať aj subjektom, ktorých predmetom činnosti je predaj vozidiel evidovaných v Slovenskej republike či v inom štáte, alebo ktoré zabezpečujú predaj takýchto vozidiel. "V praktickej rovine bolo zistených množstvo prípadov, kedy takéto subjekty, respektíve samotní občania používali tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom neoprávnene a v mnohých prípadoch aj na dovoz vozidiel zakúpených v iných štátoch," zdôvodnil rezort.

Pre subjekty, ktoré vyvážajú vozidlá do cudziny, sa má zaviesť nová elektronická služba. Pracovníci autobazárov sa tak vyhnú osobnej návšteve na dopravných inšpektorátoch, čo podľa rezortu napomôže k celkovému zlepšeniu podmienok prihlasovania vozidiel a vykonávania zmien pre občanov, ako aj pracovníkov dopravných inšpektorátov.

"Súčasťou zlepšovania podmienok pre podnikateľov, ako aj občanov je vypustenie vykonávania kontrol originality vozidiel pred ich oznámením na vývoz do cudziny. V prípadoch jednotlivého dovozu vozidiel do Slovenskej republiky sa doterajší systém vrátane povinnosti vykonávania kontrol originality vozidiel nemení," priblížil predkladateľ.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy novely formou zasielania podnetov či návrhov do konca marca. Právna úprava by mohla ísť do pripomienkového konania v apríli alebo máji tohto roka.