Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti odmieta kritiku Európskej komisie k zrušeniu ÚŠP

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Európska komisia vo štvrtok vyjadrila poľutovanie nad zrušením slovenského ÚŠP bez zavedenia záruk, ktoré zaistia efektívne pokračovanie vyšetrovania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. marca (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR odmieta kritiku Európskej komisie (EK) k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Je presvedčené, že vyšetrovanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ nie je nijakým spôsobom ohrozené a bude pokračovať v rovnakej intenzite, ak nie vo väčšej.

"Akékoľvek pochybnosti EK v tejto oblasti preto považujeme za neopodstatnené," informovala TASR hovorkyňa rezortu Lucia Hurajtová s tým, že sa dôrazne ohradzuje voči zneužívaniu tejto témy v kampani pred voľbami prezidenta SR a voľbami do Európskeho parlamentu. "Osobitne v čase moratória," doplnil rezort.

Poznamenal, že o zmenách v trestnom práve intenzívne komunikuje s EK už od novembra minulého roka. "Náš konštruktívny prístup potvrdzujú aj viaceré zmeny návrhu, ktoré sme v priebehu legislatívneho procesu urobili a ktorými sme vyšli v ústrety mnohým konkrétnym výhradám vzneseným zo strany EÚ, tak, aby boli posilnené možnosti vyšetrovania v oblasti trestných činov poškodzujúcich záujmy EÚ," doplnilo ministerstvo.

Tvrdí, že zrušenie ÚŠP jednoznačne nie je v rozpore s právom EÚ, čo podľa neho potvrdzuje aj stanovisko generálneho advokáta. "Z hľadiska práva EÚ je dôležité iba to, aby bola zachovaná účinnosť trestných vyšetrovaní, najmä pokiaľ ide o trestné činy s vplyvom na rozpočet EÚ. Zákon vo schválenej podobe a následné opatrenia prijaté Generálnou prokuratúrou SR poskytujú dostatočné záruky, že efektivita uvedených trestných vyšetrovaní znížená nebude," skonštatoval rezort.

Naopak, zmeny podľa neho prinesú zvýšenie počtu špecializovaných prokurátorov a vyšetrovateľov, ktorí sa budú venovať vyšetrovaniu a stíhaniu trestných činov, ktoré boli v pôsobnosti ÚŠP. Ministerstvo tiež pripomenulo list generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý adresoval európskemu komisárovi pre spravodlivosť Didierovi Reyndersovi. "Zrušenie ÚŠP GP SR, ktorý nebol samostatným štátnym orgánom, ale len osobitnou súčasťou GP SR, nebude mať žiaden negatívny vplyv na plnenie úloh prokuratúry SR, ako i na plnenie záväzkov SR, ktoré jej vyplývajú z uzatvorených zmlúv," uviedol generálny prokurátor podľa ministerstva v liste.

Európska komisia vo štvrtok (21. 3.) vyjadrila poľutovanie nad zrušením slovenského ÚŠP bez zavedenia záruk, ktoré zaistia efektívne pokračovanie vyšetrovania. Varovala, že "nebude váhať" konať na obranu svojich finančných záujmov.