Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Susko a predseda Najvyššieho súdu SR sa zhodli na rekonštrukcii budovy

Na snímke predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR Martin Baumann

Sudcovská rada NS SR žiada o urýchlenie rekonštrukcie sídla NS na Župnom námestí v Bratislave.

Bratislava 21. marca (TASR) - Rekonštrukcia budovy Najvyššieho súdu (NS) SR na Župnom námestí v Bratislave sa ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) a predsedovi NS SR Jánovi Šikutovi javí ako najoptimálnejšie riešenie. Zhodli sa na tom na štvrtkovom stretnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Vytvorenie funkčného a dôstojného sídla Najvyššieho súdu na Župnom námestí je pre predsedu Jána Šikutu maximálnou prioritou. Víta preto prístup ministra spravodlivosti Borisa Suska, jeho reálny záujem o riešenie tejto naliehavej situácie," uviedla Važanová. Ozrejmila, že predsedu NS mrzí, že aj keď tému rekonštrukcie jasne a intenzívne komunikuje od momentu svojho zvolenia, teda od roku 2020, k reálnemu posunu dochádza až teraz.

Priblížila, že sa obaja zhodli na potrebe zabezpečiť pre občanov dôstojný výkon súdnictva na všetkých úrovniach, teda aj na úrovni NS. Preto predseda Ján Šikuta podľa nej verí, že vláda SR bude pre túto zásadnú investíciu hľadať finančné krytie v štátnom rozpočte.

Poznamenala, že na štvrtkovom stretnutí sa zhodli aj na potrebe obnovenia dialógu pri riešení justičných tém, ktoré sa týkajú aj NS. "Na dnešnom stretnutí rezonovali témy skracovania dĺžky súdnych konaní, personálneho zastabilizovania odborného aparátu NS či elektronizácie spisu," dodala.

Sudcovská rada NS SR žiada o urýchlenie rekonštrukcie sídla NS na Župnom námestí v Bratislave. Apelovala tento týždeň na ministra financií, aby čo najskôr uvoľnil finančné prostriedky na realizáciu architektonickej súťaže, ktorá je pre sudcovskú radu nevyhnutným krokom pre samotnú rekonštrukciu.