Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Odborníčka: Vysoký tlak sa spája s rôznymi komplikáciami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lekárka v tejto súvislosti upozornila na potrebu včasnej diagnostiky a správnej liečby ochorenia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. apríla (TASR) - Neliečený vysoký krvný tlak, teda artériová hypertenzia, sa spája s viacerými zdravotnými rizikami. Viesť môže k srdcovému zlyhávaniu. Poukázala na to prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti Anna Vachulová. Upozornila preto na potrebu správnej liečby a včasnej diagnostiky.

"K najobávanejším komplikáciám neliečenej alebo nedostatočne liečenej artériovej hypertenzie patrí vznik srdcového zlyhávania, keď srdce prestáva pracovať. Najskôr zostáva zachovaná funkcia pumpy, neskôr sa redukuje a srdce nakoniec úplne zlyhá. Druhou veľmi obávanou a frekventovanou situáciou je vznik fibrilácie predsiení, čiže závažná predsieňová arytmia. Neliečený vysoký krvný tlak vedie aj k vzniku množstva arytmií," poznamenala.

Okrem srdca môže neliečená artériová hypertenzia zasiahnuť tiež mozog. Najčastejšie sa spája s demenciou. "Praktickí lekári aj špecialisti majú k dispozícii rôzne testy, aby včas zachytili vývoj demencie a nastavili správnu liečbu, v prvom rade normalizovali hodnoty krvného tlaku a následne poslali pacienta k ďalšiemu špecialistovi," povedala Vachulová. Neliečený vysoký tlak môže podľa nej poškodiť aj obličky, oči alebo dolné končatiny. Súvisí tiež s aterosklerózou.

Lekárka v tejto súvislosti upozornila na potrebu včasnej diagnostiky a správnej liečby ochorenia. "Ak je pacient v bezpečných cieľových hodnotách tlaku krvi, je riziko vzniku komplikácií minimálne. Akonáhle nemá pacient dostatočne kontrolované hodnoty tlaku krvi, tak sa neúmerne zvyšuje riziko všetkých závažných aj menej závažných komplikácií," uzavrela.