Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rada prokurátorov: Konanie M. Paru je nezlučiteľné s jeho funkciou

Marek Para, archívna snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Rada vo svojom stanovisku tvrdí, že sa oboznámila s medializovanými informáciami týkajúcimi sa komunikácie konkrétneho advokáta s Marianom K.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Konanie advokáta Mareka Paru, ktorý mal s Marianom K. komunikovať cez aplikáciu Threema aj o diskreditácii prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka, považuje Rada prokurátorov SR za nezlučiteľné s jeho funkciou. Informujú o tom na webe generálnej prokuratúry.

Rada vo svojom stanovisku tvrdí, že sa oboznámila s medializovanými informáciami týkajúcimi sa komunikácie konkrétneho advokáta s Marianom K. „v úmysle pôsobiť na prokurátora v súvislosti s výkonom jeho funkcie, nezákonnými lustráciami generálneho prokurátora zo strany iných osôb, ako aj úvahami nad jeho sledovaním“.

„Oceňujeme, že Slovenská advokátska komora sa už touto medializovanou informáciou zaoberá, a pevne veríme, že takéto zatiaľ neverifikované neštandardné konanie advokáta neujde ani pozornosti orgánov činných v trestnom konaní,“ uvádza sa v stanovisku rady. Reaguje tak na komunikáciu cez aplikáciu Threema, v ktorej mal podľa právnych zástupcov TV Markíza komunikovať Marian K. aj s advokátom Marekom Parom. Komunikáciu čítal obhajca televízie Daniel Lipšic na pojednávaní vo veci falšovania zmeniek Markízy a marenia spravodlivosti.

V komunikácii si mal podľa zástupcov televízie obžalovaný Marian K. písať s Parom aj o prokurátorovi Špirkovi. Ten podal v marci minulého roku trestné oznámenie aj na niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vtedy tiež povedal, že mala byť nariadená jeho diskreditácia. Bolo voči nemu vedené aj disciplinárne konanie.

„Všetky takéto útoky predstavujú vážny zásah nielen do integrity dotknutého prokurátora, ale aj útok na podstatu prokuratúry ako dôležitého štátneho orgánu,“ pokračuje rada prokurátorov. Tá vyzdvihuje občiansku statočnosť Špirka, ktorá podľa nej v kontexte aktuálnych informácií nadobudla nový rozmer.