Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prvé dni Festivalu slobody patria filmovej prehliadke a diskusiám

Predseda Správnej rady ÚPN Ján Pálffy počas slávnostného otvorenia deviateho ročníka Festivalu slobody Foto: Andrea Púčiková, ÚPN

Prvé dni Festivalu slobody patria filmovej prehliadke a diskusiám, na ne nadviažu spomienky, divadlo a koncert.

Bratislava 13. novembra (OTS) - Deviaty ročník Festivalu slobody sa začal programom pre študentom v kine Lumière už v pondelok 11. novembra. Počas prvých troch pracovných dní týždňa priniesol dopoludňajšie bloky pre školy, ktoré spojili premietanie dokumentárneho filmu, resp. filmov, diskusiu a premietanie hraného filmu. V utorok 12. novembra si študenti mohli pozrieť úplne nový slovenský dokument Spýtaj sa vašich, po ktorom medzi študentov prišli aj zástupkyne autorského tímu.
Zástupca Európskej siete Pamäť a solidarita Antoni Zakrzewski (vpravo) počas slávnostného otvorenia deviateho ročníka Festivalu slobody
Foto: Andrea Púčiková, ÚPN

Program festivalu pre verejnosť otvorila filmová prehliadka a diskusie. Kým utorkový blok ponúkol hraný film Moszkva tér, nový český dokument Konspirace 1989 a film Toman, v stredu 13. novembra si diváci v kine Lumière môžu od 17:00 pozrieť blok hraných filmov Studená vojna, Skřivánci na niti a Balón.
Bez popisuNa diskusii so študentmi sa okrem historika ÚPN Patrika Dubovského zúčastnili aj zástupkyne autorského tímu dokumentu Spýtaj sa vašich
Foto: Andrea Púčiková, ÚPN

V utorok večer bola v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí medzinárodná diskusia November ´89 o páde komunistických režimov v krajinách bývalého sovietskeho bloku. V stredu o 18:00 budú v rovnakých priestoroch diskutovať priami aktéri Nežnej revolúcie na Slovensku Ján Budaj, Ladislav Snopko, Vladimír Ondruš a Juraj Alner.

Ústav pamäti národa tiež pozýva verejnosť na spomienku na pochod študentov zo 16. novembra 1989. Bude vo štvrtok 14. novembra o 13:00 pred Univerzitou Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. Na podujatí budú prítomní aj priami účastníci pochodu, ktorí v predvečer Dňa študentstva roku 1989 žiadali reformy a viac slobody.
Na diskusii so študentmi sa okrem historika ÚPN Patrika Dubovského zúčastnili aj zástupkyne autorského tímu dokumentu Spýtaj sa vašich
Foto: Andrea Púčiková, ÚPN

Súčasťou Festivalu slobody bude vo štvrtok 14. novembra aj divadelné predstavenie Audiencia, ktoré napísal disident a porevolučný prezident Václav Havel. Medzinárodný koncert Protestsongy – Hlas slobody v Strednej Európe, ktorým vyvrcholí Festival slobody pod pyramídou, bude v piatok 15. novembra o17:000 v budove Slovenského rozhlasu.
Medzinárodná diskusia November ´89 o páde komunistických režimov v krajinách bývalého sovietskeho bloku v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí
Foto: Andrea Púčiková, ÚPN

Obdobie, keď bola Európa rozdelená na dva bloky, obete Železnej opony a pochod Ahoj, Európa pripomenie v nedeľu 17. novembra Víkend zatvorených hraníc - symbolické uzavretie hranice na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi spojené s pietnou spomienkou a zapálením sviečok.

Deviaty ročník Festivalu slobody dopĺňajú viaceré výstavy: Prísne strážené hranice ukážu výstavy Železná opona v Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a tiež Pocta slobode na hrade Devín.
Priami účastníci pochodu študentov zo 16. novembra 1989 pred Univerzitou Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave v roku 2018
Foto: Andrea Púčiková, ÚPN

Pád komunistického režimu priblíži výstava veľkorozmerných fotografií novembrových udalostí v Bratislave a Košiciach Vtedy na východe, vtedy na západe v bratislavskom kine Lumière, výstava Sametová/Nežná na Nádvorí sv. Juraja Primaciálneho paláca a interaktívna výstava N89. Cesta k slobode na Bratislavskom hrade, ktorá vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom.

Na väčšinu podujatí je vstup voľný. Viac informácií o podujatiach, čase a mieste konania je k dispozícii na www.festivalslobody.sk.