Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

PITE S ROZUMOM: Môžete dostať fiktívny účet za nehodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Okrem rozdávania fiktívnych účtov umožnia vyškolené tímy v rámci programu aj zmerať si množstvo alkoholu v dychu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. mája (TASR) - Projekt Účet za nehodu, ktorého iniciátorom je občianske združenie (OZ) Fórum Pi s rozumom Slovensko, chce zábavnou formou edukovať o rizikách jazdy pod vplyvom alkoholu. V rámci neho budú počas májových a júnových víkendov vo vybraných podnikoch po celom Slovensku rozdávať fiktívne účty za nehodu. TASR o tom informovali z občianskeho združenia. Do projektu je zapojená aj Polícia SR.

"Základným poslaním tohto projektu je zaujímavou formou poukázať na riziká spojené so šoférovaním pod vplyvom alkoholu. Vyčísliť sa dajú škody na majetku aj na zdraví, takže sme ich spočítali na jedinom účte, ktorý budeme rozdávať v baroch a podnikoch, aby si ľudia uvedomili, že jazda pod vplyvom alkoholu ich môže vyjsť poriadne draho," uviedol Tomáš Huba z OZ Fórum Pi s rozumom.

Okrem rozdávania fiktívnych účtov umožnia vyškolené tímy v rámci programu aj zmerať si množstvo alkoholu v dychu. K dispozícii bude tiež online kvíz s možnosťou výhier, ktorého cieľom je priniesť verejnosti poznatky, ktoré by o alkohole mal vedieť každý, no tiež vyvrátiť najrozšírenejšie mýty, napríklad o rozdeľovaní alkoholu na tvrdý a mäkký.

OZ v tejto súvislosti poukázalo na to, že v minulom roku vzrástol počet dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu o vyše desať percent a prípady s následkami na zdraví alebo živote stúpli o viac než tretinu.

"Najviac dopravných nehôd sa deje v piatok, nasledovaný pondelkom a štvrtkom. Väčšinu vinníkov dopravných nehôd predstavujú muži, ide až o 78 percent prípadov. Zaujímavé je aj to, že najviac nehôd sa udialo v mladej vekovej skupine od 19 do 24 rokov," upozornilo OZ na minuloročné policajné štatistiky. Oproti roku 2022 klesol celkový počet dopravných nehôd o tri percentá, ale prípady s následkami na živote alebo zdraví stúpli až o 37 percent a až o desať percent vzrástol počet dopravných nehôd s alkoholom u vodiča.