Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces v kauze dvoch psychiatrov obžalovaných z usmrtenia odročili

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podľa obžaloby malo počas hospitalizácie na psychiatrickom oddelení v jednej z bratislavských nemocníc dôjsť k pádu pacienta Dušana F. v sprche a k zraneniu hlavy, čo malo za následok jeho smrť.

Bratislava 21. januára (TASR) - Krajský súd (KS) v Bratislave v utorok nemohol ukončiť 12-ročnú kauzu dvoch z usmrtenia z nedbanlivosti obžalovaných psychiatrov Mohamada A. M. a Dagmar D. a verejné zasadnutie odročil na druhú polovicu februára. Dôvodom odročenia zasadnutia, na ktorom mal prejednať odvolanie oboch obžalovaných voči tohtoročnému februárovému rozsudku Okresného súdu II bolo, že KS nemal vykázané doručenie predvolania jedného obžalovaného.

V prípade pôvodne figurovali ďalší dvaja lekári, ktorých prvostupňový súd oslobodil spod obžaloby. "OS Bratislava II dňa 12. februára 2019 oslobodil P. M. a J. R. spod obžaloby Okresnej prokuratúry (OP) Bratislava II zo dňa 11. mája 2016, nakoľko žalovaný skutok nie je trestným činom. Obžalovaných D. D. a M. A.M. odsúdil k peňažnému trestu v sume 3000 eur. Pre prípad zmarenia peňažného trestu uložil náhradný trest odňatia slobody vo výmere šiestich mesiacov," objasnil pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Podľa obžaloby malo počas hospitalizácie na psychiatrickom oddelení v jednej z bratislavských nemocníc dôjsť k pádu pacienta Dušana F. v sprche a k zraneniu hlavy, čo malo neskôr za následok jeho smrť. Skutok sa udial v lete roku 2007, keď mal pacient 43 rokov. Dušan F. podľa mediálnych správ zomrel približne mesiac po páde. OP BA II tvrdí, že lekári nedali vykonať všetky dostupné vyšetrenia. Obžalovaní lekári sa vyjadrili, že o páde pacienta ani nevedeli.

Lekári boli obžalovaní z usmrtenia z nedbanlivosti. Podľa obžaloby a v prípade dokázania viny pred súdom im hrozil trest odňatia slobody od dvoch do piatich rokov.