Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Proces v kauze bratislavského zariadenia pre seniorov Iris odročili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sudca proces napokon odročil na 17. decembra.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Okresný súd Bratislava I musel v utorok odročiť hlavné pojednávanie v kauze zariadenia pre seniorov Iris, kde figuruje obžalovaný Ivan B. a Vanessa P.

Ospravedlnil sa obhajca Ivana B., ktorého eskortovali z väzby. Tento, podľa obžaloby falošný lekár nesúhlasil s tým, aby ho zastupoval náhradný obhajca Dušan Daňový. Na utorok bolo predvolaných deväť svedkov, dostavili sa len traja. Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Michal Šúrek požiadal sudcu, aby príslušníci Policajného zboru svedkom doručili predvolania. Na proces sa nedostavila ani Vanessa P., ktorá je stíhaná na slobode, musí však nosiť elektronický náramok. Sudca proces napokon odročil na 17. decembra.

Na prvom pojednávaní v októbri Ivan B. vyhlásil, že je v plnom rozsahu nevinný a že je to pomsta voči nemu. Opakovane deklaroval, že neordinoval lieky, nikdy nezavádzal klientom kanylu a ak lieky podával, tak len tie, ktoré boli predpísané. Poukázal na to, že po nástupe istej skupiny zamestnancov do zariadenia mali klientom začať miznúť veci, peniaze, chýbať lieky či hygienické potreby. Ivan B. tvrdí, že títo zamestnanci mali uspávať pacientov a podávať im lieky na upokojenie.

Potvrdil, že má HIV vírus, avšak lieči sa a 15 rokov berie pravidelne lieky. "Nie som infekčný," vyhlásil. Falošná zdravotná sestra, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, taktiež obžalovaná v tejto kauze, urobila 17. októbra pred samosudcom OS Bratislava I vyhlásenie o vine, a teda priznala vinu. Následne pred súdom uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan B. a videla ho aj zavádzať kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané či hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol, a to ona, Ivan B. i ďalšie osoby.

Príbuzní klientov uviedli, že všetci si mysleli, že Ivan B. je doktor, lebo tak vystupoval a aj ho tak všetci v zariadení oslovovali. Niektorí uviedli, že ich rodinní príbuzní boli priväzovaní, aby nechodili po zariadení a že boli aj bití.

Ivan B. mal zároveň kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Stretávať sa s nimi mal v priestoroch organizácie Iris. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.