Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pri Nových Sadoch spadlo stíhacie lietadlo MiG-29

Havarovaná stíhačka pri Nových Sadoch. 28.9.2019 Foto: PZ SR
V Slovenskom raji neďaleko Kláštoriska sa zrútil 17.júla 2015 do rokliny Prielom Hornádu záchranársky vrtuľník patriaci Air Transport Europe. Pri havárii zahynuli všetci štyria členovia posádky a záchranárskeho tímu. Na snímke havarovaný vrtuľník v rieke Hornád. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Podľa prvotných informácií môže za nehodu nedostatok paliva, finálna príčina bude vyšetrovaná.

Bratislava 28. septembra (TASR/Teraz.sk) - Pri obci Nové Sady v časti Ceroviny v okrese Nitra o približne 21.30 hodine spadlo v sobotu stíhacie lietadlo MiG-29. Pilot sa katapultoval. V súčasnosti sa nachádza v nitrianskej nemocnici. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany SR Danka Capáková.



Podľa nej išlo o cvičný vzlet stíhacích lietadiel. Druhé z lietadiel pristálo.

"PILOT JE MIMO OHROZENIA ŽIVOTA, CVIČNÉ LETY SME POZASTAVILI, OCHRANA VZDUŠNÉHO PRIESTORU JE ZABEZPEČENÁ," počas návštevy pilota v nitrianskej nemocnici to skonštatoval minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň sa poďakoval všetkým záchranárskym a bezpečnostným zložkám.

Podľa informácie Gajdoša dve stíhacie lietadlá MiG-29 vzlietli o 18.10 hodine, aby absolvovali pravidelný vzlet v ostrej pohotovosti. „Zhodou okolností išlo o cvičný vzlet, ktorý bol realizovaný na základe výzvy Uedem-u. O 19.12 hodine jeden MiG-29 pristál na letisku Sliač, druhý z dôvodu dramatického zhoršenia počasia bol navigovaný na záložné letisko v Bratislave,“ uviedol minister obrany.

Stíhacie lietadlo havarovalo približne o 21.30 hodine v časti obce Nové Sady – Ceroviny. Po páde začalo horieť, na mieste zasahovalo 12 hasičov z Nitry. Po pár minútach sa im podarilo požiar lokalizovať. Minister ocenil profesionalitu pilota v kritickej situácii. „Predtým, ako sa stihol katapultovať, nasmeroval pád lietadla do neobývanej oblasti, kde nevznikli škody na životoch ani majetku civilnému obyvateľstvu,“ skonštatoval Gajdoš.

Potvrdil to aj zástupca náčelníka Generálneho štábu Miroslav Lorinc. „Pilot postupoval pri leteckej nehode veľmi chladnokrvne. Vyčerpal všetky možnosti, dal všetky signalizácie, ktoré mal dať, nasmeroval pred katapultom lietadlo do miesta, kde nevznikli škody.“ Pilot patrí podľa jeho slov k najskúsenejším pilotom vo vzdušných silách, je zaradený do systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO. „Je to pilot prvej triedy, ktorý ma nalietaných takmer 1200 letových hodín na všetkých typoch lietadiel, na ktorých lietal a takmer 630 letových hodín na tomto konkrétnom type lietadla MiG-29,“ potvrdil Lorinc.

Gajdoš nechcel špekulovať o príčinách nehody. "No verím, že po tejto udalosti aspoň na čas utíchnu hlasy o tom, či nové stíhacie lietadlá F-16 naozaj Slovensko potrebuje. Pre mňa je bezpečnosť vojakov, ktorí zabezpečujú obranu Slovenskej republiky na prvom mieste. A na tom trvám," zdôraznil.

Minister obrany Peter Gajdoš odpovedá na otázky novinárov počas návštevy pilota havarovanej stíhačky v nemocnici v Nitre 29. septembra 2019.
Foto: TASR - Henrich Mišovič




Na archívnej snímke MiG-29.
Foto: TASR - Branislav Račko


"Podľa prvotných informácií môže za nehodu nedostatok paliva," informuje polícia na sociálnej sieti s tým, že finálna príčina bude vyšetrovaná, ide zatiaľ o predbežnú informáciu.

"Policajti zabezpečujú miesto nehody a dôrazne žiadajú obyvateľov susednej obce a všetkých novinárov na mieste, aby pre svoju vlastnú bezpečnosť sa nepokúšali priblížiť k stíhačke, čo by mohlo mať fatálne následky," uvádza polícia.





Na mieste zasahujú hasiči z Nitry


Hasiči z Nitry boli v sobotu pred desiatou hodinou večer vyslaní do katastra obce Nové Sady, kde prišlo k pádu stíhacieho lietadla Mig-29. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Po príchode na miesto udalosti začali hasiť požiar lietadla, ktoré po páde začalo horieť. Požiar sa im podarilo lokalizovať po pár minútach, momentálne ho likvidujú. Na mieste zasahuje 12 hasičov z Nitry.









Premiér P. Pellegrini verí, že pilot spadnutej stíhačky je v poriadku


Predseda vlady SR Peter Pellegrini (Smmer-SD) je v intenzívnom kontakte s príslušnými ministrami a má aktuálne informácie o celej situácii. V súvislosti s pádom stíhacieho lietadla Mig-29 pri Zlatých Moravciach to uviedla premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

"Predseda vlády verí, že pilot je v poriadku a že sa ho záchranným zložkám podarí nájsť v čo najkratšom čase," uviedla Macíková. Rovnaké želanie vyslovil na sociálnej sieti aj minister obrany Peter Gajdoš.

Letecké havárie na území Slovenska v posledných štyroch rokoch 2015-2019


17. júla 2015
V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník., Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny.


28. júla 2015
Pri obci Terňa v lokalite Hradisko, okrese Prešov, spadol popoludní vojenský vrtuľník, nehoda si vyžiadala jeden ľudský život. Na palube vrtuľníka, ktorý plnil výcvikový plán boli v čase nehody traja príslušníci OS SR.
Na snímke vrak havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR - Milan Kapusta


20. augusta 2015
Neďaleko obce Červený Kameň v okrese Ilava sa dopoludnia pred pol desiatou zrútili dve lietadlá typu L 410, pričom zahynulo 7 ľudí. V každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov, teda celkovo 38 ľudí. Okrem troch parašutistov neprežili ani štyria piloti. Posádky nacvičovali hromadný zoskok.

11. novembra 2015
Polícia pri ukrajinsko-slovenskej hranici v okrese Michalovce objavila trosky dopravného vrtuľníka Mi2 - Michalovce, kde bolo nájdených aj 8 mŕtvych pasažierov, ktorí sa pravdepodobne nachádzali vo vrtuľníku. Pilot bol pravdepodobne Ukrajinec, zvyšnú časť posádky tvorili zrejme migranti.

23. novembra 2015
Na Horehroní okolo obeda došlo k pádu dvojmiestneho športového dopravného vrtuľníka. Letecká nehoda sa stala v lokalite Šumiac v okrese Brezno a zranili sa pri nej dve osoby.

2. apríla 2016
V Nitre v miestnej časti Zobor sa vo vzduchu stretli dve bezmotorové športové lietadlá. Jedno z nich narazilo do strechy rodinného domu, ktorú poškodilo. Druhý účastník nehody so svojím lietadlom bezpečne pristál na letisku v Janíkovciach.

20. apríla 2016
Pri hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad sa zrútil vetroň. Nehodu jeho športový pilot neprežil, išlo o poľského občana. Pilot sa zúčastňoval medzinárodných pretekov v bezmotorovom lietaní FCC Gliding, ktoré sa konali v Prievidzi.

7. septembra 2016
Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. K nehode vrtuľníka došlo potom, ako záchranári naložili zraneného pacienta.
Na snímke záchranári, hasiči a vyšetrovateľ pri troskách zrúteného záchranárskeho vrtuľníka v horách 5 kilometrov od obce Strelníky 8. septembra 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


4. októbra 2016
Neďaleko vodnej priehrady Jakubovany v okrese Sabinov spadlo dvojmiestne športové lietadlo typu Lancair 360 MKII. Lietadlo smerovalo z Rumunska do Švédska. Pád lietadla neprežil 65-ročný pilot.

27. októbra 2016
Pri obci Koš v okrese Prievidza spadlo malé športové lietadlo. Jeho pilot následkom nehody neutrpel zranenia, keďže sa katapultoval. Malé športové lietadlo Dynamic WT9 spadlo do poľa, mimo obývanej oblasti.

10. mája 2017
Pri havárii policajného vrtuľníka vo vojenskom priestore letiska v Prešove prišli o život dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Jeden z mužov zomrel na mieste nehody, druhý v košickej nemocnici. Ďalší dvaja zranení policajti z paluby boli hospitalizovaní. Vrtuľník vzlietol v rámci cvičenia a zrútil sa vo výške 100 metrov, 200 metrov od miesta vzletu.

14. mája 2017
Pri pristávacom manévri na letisku v Prievidzi poškodilo lietadlo päť vetroňov. Lietadlo DA-40 OM-SCS sa po tvrdom pristátí odrazilo od pristávacej dráhy, stalo sa neovládateľným a následným pohybom narazilo do piatich zaparkovaných vetroňov na odstavnej ploche. Nikto nebol zranený.

16. septembra 2017
Tragickú nehodu malého motorového lietadla počas Dňa otvorených dverí na prievidzskom letisku neprežil 31-ročný Miroslav z Ilavy, ktorý lietadlo pilotoval. K pádu dolnoplošníka Čmeliak Z-37 s tromi osobami na palube došlo krátko po 15.00 h. Vážne sa zranila 23-ročná žena, 34-ročný muž utrpel ľahšie zranenia.
Na archívnej snímke malé motorové lietadlo, dolnoplošník Čmelák Z-37, ktorý sa zrútil na letisku v Prievidzi popoludní 16. septembra 2017.
Foto: TASR Prezídium HAZZ v Bratislave


7. apríla 2018
Na letisku v Spišskej Novej Vsi došlo po 13.30 h k pádu vrtuľníka. Dve osoby nachádzajúce sa na palube utrpeli ľahké zranenia.

12. mája 2018
Viaceré poranenia pilota si vyžiadala nehoda vetroňa, ktorý sa v Holíči v okrese Skalica zrútil krátko po štarte.

7. júla 2018
Pred 19.00 h havaroval pri Prešove v katastri mesta Veľký Šariš, časť Kanaš malý vrtuľník, havária si vyžiadala jednu obeť. Stroj sa pravdepodobne zamotal do drôtov, čo spôsobilo jeho následný pád.

10. októbra 2018
Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Príčinou pádu lietadla L-39 bola technická chyba, a to zlyhanie motora. Dvojčlenná posádka sa katapultovala, nebola v ohrození života. K udalosti došlo pri plnení cvičných úloh - vzdušných bojov a pri príprave na pristátie na sliačskom letisku.
Medzi Sliačom a Kováčovou sa v stredu 10. októbra 2018 približne o 14.15 h zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Obaja členovia posádky, ktorí sa v lietadle nachádzali, prežili. Na snímke vrak vojenského lietadla L-39.
Foto: TASR - Lenka Krošláková