Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Prezidentské voľby v Afganistane vyhrali v podstate obaja kandidáti

Hosťom v diskusnej relácii Pavla Demeša bol Zaher Jaan ZAHER. Foto: Tablet.TV

Hosťom v diskusnej relácii Pavla Demeša SVET Tu a Teraz bol Afganec žijúci na Slovensku Zaher Jaan ZAHER.


Bratislava 5. novembra (TABLET.TV) – Zaher Jaan ZAHER pochádza z Afganistanu, ale žije na Slovensku. Študoval na banskej fakulte v Košiciach a chcel sa po ukončení štúdia vrátiť do svojej rodnej krajiny. Situácia sa ale zmenila a ostal na Slovensku. A bol hosťom v diskusnej relácii Pavla Demeša SVET Tu a Teraz.

Zaher Jaan ZAHER sa na Slovensku oženil a má štyri deti. V Afganistane sa používajú dva úradné jazyky – paštčina a daríjčina, pričom jeho manželka aj deti sa dohovoria paštčinou.

Podľa jeho slov žije na Slovensku približne 250 Afgancov, pričom asi 100 prišlo študovať a ostali tu. Afganci sú početnou skupinou najmä v iných európskych krajinách, a to v Nemecku, Holandsku a Veľkej Británii. Mimo Európy ich veľa žije v USA, Austrálii, Iráne, ale najmä Pakistane.



Zaher Jaan ZAHER tvrdí, že Afganci sú veľmi priateľskí a nestretol sa so situáciou, že by nejakým spôsobom ublížili cudzincom, ktorí navštívia ich krajinu. Médiá sa však na túto záležitosť pozerajú inak, preto sa rozhodol napísať knihu Afganistan.

V štúdiu sa s moderátorom Pavlom Demešom rozprávali aj o prezidentských voľbách, ktoré sa v Afganistane konali tento rok. Boli to historicky prvé prezidentské voľby, ktoré neboli pod záštitou OSN. Výsledky sa však národ nedozvedel. Dvaja kandidáti bojovali o prezidentskú stoličku, no výsledky nakoniec neboli oznámené, ale kandidáti so rozdelili post prezidenta a post predsedu vlády. Pozícia predsedu vlády do tej chvíle v Afganistane neexistovala.

Viac sa dozviete v relácii SVET Tu a Teraz.