Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka vymenovala piatich rektorov vysokých škôl

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Veľa odvahy vám chcem zaželať z toho dôvodu, že snaha o zvyšovanie kvality vždy narážala a bude narážať na odpor kladený zvnútra, povedala Čaputová.

Bratislava 26. júna (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v stredu v Prezidentskom paláci v Bratislave piatich rektorov vysokých škôl, medzi nimi napríklad nového rektora Trnavskej univerzity v Trnave. Čaputová vo svojom prejave poukázala na to, že rektori bez rozdielu, kde ich univerzita či vysoká škola sídlia, majú jedno spoločné. Ide o obrovskú zodpovednosť voči spoločnosti.

Prezidentka uviedla, že praje štyrom novým rektorom a jednej rektorke veľa energie, odvahy a úspechov. "Veľa energie preto, lebo o najvyšších akademických funkcionároch na Slovensku sa dlho hovorí, že sú krízovými manažérmi. Kým veľké firmy si na zvládnutie kritických situácií najímajú špecialistov, vy to budete musieť zvládnuť vlastnými silami," poznamenala hlava štátu. Popriala im, aby energiu nevyčerpali len na riešenie havarijných situácií, ale aby im podstatná časť z nej zostala na zvyšovanie pedagogickej, vedeckej či umeleckej činnosti univerzít a vysokých škôl. "Aby sa akademické inštitúcie v čo najväčšej miere priblížili európskej úrovni," povedala prezidentka.

"Veľa odvahy vám chcem zaželať z toho dôvodu, že snaha o zvyšovanie kvality vždy narážala a bude narážať na odpor kladený zvnútra," povedala Čaputová vo svojom prejave. Rektorom zaželala aj veľa úspechov. "Od dnešného dňa máte záväzok nielen voči učiteľom, študentom či zamestnancom vašich univerzít a fakúlt, ale máte ho aj voči obyvateľom Slovenska a voči budúcnosti krajiny," povedala s tým, že môžu veľkou, ak nie najväčšou mierou prispieť k tomu, aby sa vysoké školy, ktoré povedú, stali miestom, kde sa bude dotvárať a zhodnocovať intelektuálny, kultúrny a umelecký potenciál našej krajiny.

Na čele Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach bude stáť opätovne Pavol Sovák, ktorý je rektorom od roku 2015. Za rektora Technickej univerzity v Košiciach na ďalšie štvorročné obdobie vymenovala prezidentka znovu Stanislava Kmeťa, ktorý vedie univerzitu od roku 2015.

Prešovskú univerzitu v Prešove aj ďalšie štyri roky povedie Peter Kónya, ten pôsobí v tejto funkcii rovnako od roku 2015. Nového rektora Reného Bílika má Trnavská univerzita v Trnave, ktorý nahradil v tejto funkcii doterajšieho rektora univerzity Mareka Šmida. Jedinou vymenovanou ženou do funkcie rektorky sa v stredu stala Mária Heinzová. Tá povedie Vysokú školu múzických umení v Bratislave aj v ďalšom štvorročnom období, na čele univerzity stojí od roku 2015.