Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová súhlasí s povinným predprimárnym vzdelávaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Novela školského zákona zavádza do praxe znížené kvalifikačné predpoklady pre ľudí, ktorí budú deti vzdelávať v domácom prostredí.

Bratislava 10. júla (TASR) - Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávanie pre všetky päťročné deti odobrila svojím podpisom prezidentka SR Zuzana Čaputová. Novela zákona o výchove a vzdelávaní nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov. Niektoré ustanovenia začnú platiť postupne. Týka sa to aj tých o predškolskej výchove, tie nadobúdajú účinnosť 1. januára 2021.

Novela školského zákona zavádza do praxe znížené kvalifikačné predpoklady pre ľudí, ktorí budú deti vzdelávať v domácom prostredí. Pôvodne navrhované vysokoškolské pedagogické vzdelanie sa mení na stredoškolské s maturitou. Novelou sa určili napríklad aj presné počty detí, ktoré môžu byť v triedach.

Rezort školstva pre TASR uviedol, že od zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania pre päťročné deti očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. Najväčším prínosom pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bude podľa rezortu školstva povinná účasť na predprimárnom vzdelávaní pri rozvíjaní ich komunikačných kompetencií.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) víta rozhodnutie prezidentky, keďže podľa nej ide o jeden zo zásadných krokov, ktorý pomôže zlepšiť výsledky našich žiakov v medzinárodných testovaniach a zároveň pomôže dosiahnuť zaškolenosť u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Novela okrem iného tiež zakazuje politickú činnosť v školách a zavádza povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiadalo prezidentku, aby nepodpísala novelu školského zákona, ktorá zavádza povinnú škôlku pre päťročné deti. ZMOS tvrdí, že novela porušuje Ústavu SR a spôsobuje technické problémy. Ako TASR informovala Martina Goffová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, prezidentka vnímala obavy niektorých rodičov, ale aj ZMOS-u, ktoré jej boli adresované. Kancelária prezidenta dodala, že v porovnaní s inými krajinami EÚ "Slovensko výrazne zaostáva v pripravenosti detí na nástup do prvého ročníka základnej školy. Povinná predškolská príprava je pritom bežným spôsobom riešenia tohto problému aj v okolitých krajinách". Podľa prezidentky predložená úprava pritom umožňuje výnimky pre rodičov detí, ktorí chcú absolvovať predškolskú prípravu s deťmi doma, čo prezidentka považuje aj vzhľadom k prezentovaným výhradám za dostatočné.