Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka SR Z. Čaputová pricestovala na nástupnú návštevu Maďarska

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a maďarský prezident János Áder počas uvítacieho ceremoniálu v rámci návštevy slovenskej hlavy štátu v Budapešti vo štvrtok 11. júla 2019. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Najvyššiu predstaviteľku Slovenskej republiky privítali s vojenskými poctami pred budínskym Sándorovým palácom, sídlom maďarského prezidenta.

Budapešť 11. júla (TASR) - Maďarský prezident János Áder privítal vo štvrtok v Budapešti slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá pricestovala na jeho pozvanie na jednodňovú nástupnú návštevu.

Najvyššiu predstaviteľku Slovenskej republiky privítali s vojenskými poctami pred budínskym Sándorovým palácom, sídlom maďarského prezidenta. Po pracovnom rokovaní s Áderom bude nasledovať slávnostný obed a spoločná tlačová konferencia oboch prezidentov.



"Rád by som si s Vami vymenil názory na otázky udržateľnosti a ochrany životného prostredia, ktoré sú pre nás oboch také dôležité, ako aj na budúcnosť tohto regiónu a Európy," napísal 2. apríla v blahoprajnom liste maďarský prezident po víťazstve Čaputovej v prezidentských voľbách.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová prijíma kyticu, vpravo maďarský prezident János Áder počas uvítacieho ceremoniálu v rámci návštevy slovenskej hlavy štátu v Budapešti vo štvrtok 11. júla 2019.
Foto: TASR/MTI


Áder vtedy ocenil otvorenosť, ktorú novozvolená prezidentka prejavuje voči otázkam dôležitým pre národnostné menšiny, a dodal, že cieľom jej budapeštianskej návštevy by mala byť diskusia o situácii maďarsko-slovenských vzťahov a o perspektíve vzájomnej spolupráce.

Čaputová sa popoludní stretne aj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Počas svojej návštevy položí prezidentka SR veniec na Námestí hrdinov a uctí si pamiatku bývalého prezidenta Maďarska Árpáda Göncza položením kytice na jeho hrob.

Návštevu maďarského hlavného mesta zakončí Čaputová stretnutím so slovenskými krajanmi žijúcimi v Maďarsku.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach