Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Ste milovníkom kníh? Toto sú novinky na slovenskom trhu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Diabetologička Barbora Zoboková pripravila publikáciu Prvý rok s cukrovkou, ktorá dotknutého čitateľa zrozumiteľne prevedie obdobím osvojenia si mnohých nových návykov.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Novinky z oblasti severského krimi, dejepisného príbehu, životného štýlu či príbehu pre malých čitateľov rozšírili v týchto dňoch ponuku literatúry na pultoch slovenských knižných obchodov.

Erik Axl Sund je autorom krimi Nečas. Biela melanchólia. Na severe Švédska neznáma dievčina naskočí na vlak a ocitne sa v Štokholme. Zapletie sa do bitky a skončí na policajnej stanici, kde sa spustí vyšetrovanie vo veci jej identity. Vzápätí sa všetko skomplikuje. Zdá sa, že prítomnosť dievčiny súvisí s dvoma vraždami na predmestí a s každou novou stopou sa zamotáva už beztak zložitý vzorec súvislostí.

Helena Merriman je autorom dejepisného príbehu Tunel 29. V lete 1962 mladý študent Joachim Rudolph vykopal tunel pod Berlínskym múrom. Na druhej strane vo východnom Berlíne čakali desiatky mužov, žien a detí - ochotní riskovať všetko, aby utiekli. Dokumentárny román zachytáva skutočný príbeh tejto najpozoruhodnejšej záchrannej misie počas studenej vojny. Autorka čerpá z rozhovorov s tými, ktorí sa na tomto neuveriteľnom príbehu osobne zúčastnili.

Diabetologička Barbora Zoboková pripravila publikáciu Prvý rok s cukrovkou, ktorá dotknutého čitateľa zrozumiteľne prevedie obdobím osvojenia si mnohých nových návykov. Autorka ponúka jednoduché a praktické rady, ako sa zorientovať v problematike a ako spolupracovať pri liečbe s lekárom. Pozitívnym posolstvom je, že človek s dobre kontrolovanou cukrovou sa môže dožiť dlhšieho veku ako iný bez diabetu, ktorý sa o svoje zdravie nestará.

Mladým čitateľom od štyroch rokov je určená knižka Básničky z abecedy zo série Zábava s abecedou dvojice Ivona Ďuričová a Adrián Macho. Tá poteší zvedavé deti, ktoré si vďaka tejto knižke hravou formou obľúbia abecedu. Naučiť sa každé jedno písmenko nie je ľahká úloha, ale s básničkami ide všetko ľahšie.