Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ROK 2019: Tieto udalosti za hranicami súvisa so Slovenskom

Foto: TASR

Toto sú najdôležitejšie udalosti vo svete súvisiace so Slovenskom v roku 2019.

Bratislava/Svet 23. decembra (TASR/Teraz.sk) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ponúka výberový prehľad najdôležitejších udalostí vo svete súvisiacich so Slovenskom v roku 2019.

9. januára - Generálny tajomník OSN António Guterres vymenoval slovenského diplomata Jána Kubiša za nového osobitného koordinátora OSN pre Libanon.
Ján Kubiš
Foto: FOTO TASR/AP


22. januára - Bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka uniesli z jeho domu v malijskej metropole Bamako. Kosík dlhodobo tvrdí, že je ochotný svedčiť o únose syna niekdajšieho prezidenta SR Michala Kováča.
Na snímke bývalý elitný policajt a príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík.
Foto: TASR - MV SR


10. marca - Zrútilo sa lietadlo Etiópskych aerolínií; medzi obeťami boli manželka, syn a dcéra poslanca parlamentu Antona Hrnka a slovenská charitatívna pracovníčka Danica Olexová.
Trosky z vraku lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe.
Foto: TASR/AP


14. marca - Slovensko sa zaviazalo vyčleniť na pomoc Sýrii sumu vo výške 6,7 milióna eur na roky 2019-20. Pomoc sa týkala Sýrie a okolitých štátov, kde sa nachádzajú milióny sýrskych utečencov - Libanonu, Jordánska, Turecka, Iraku a Egypta.

19. marca - Prezident SR Andrej Kiska prevzal v Bruseli Európsku cenu za ľudské práva Sintov a Rómov za svoju angažovanosť v boji proti prejavom rasizmu a diskriminácie a proti vyčleňovaniu Rómov zo spoločnosti. Cenu od roku 2008 udeľuje Ústredná rada Sintov a Rómov v Nemecku.

22. marca – Spoločnú audienciu u pápeža Františka absolvovali predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček. Pápeža pozvali na spoločnú návštevu Slovenska a Česka.

28. marca - Poslanci Európskeho parlamentu schválili správu o situácii na Malte a na Slovensku. Vyjadrili v nej poľutovanie nad vážnymi nedostatkami v oblasti právneho štátu na Malte a na Slovensku a tiež varovali pred rastúcimi hrozbami pre novinárov v celej Európskej únii.

31. marca - Zahraničné médiá komentovali zvolenie Zuzany Čaputovej za prezidentku SR. Francúzska agentúra AFP ju prirovnala k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi - outsiderovi, ktorý sa dostal k moci vďaka svojmu reformnému programu. Agentúra Reuters o nej písala ako o "slovenskej Erin Brockovichovej", pripomínajúc prípad pezinskej skládky, proti ktorej v minulosti bojovala. Maďarské Origo.hu o nej napísalo, že sleduje líniu vízie "Spojených štátov európskych" amerického finančníka Georgea Sorosa.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
Foto: TASR/AP


3. mája - Americký prezident Donald Trump prijal v Bielom dome predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. Americký prezident ocenil nákup stíhačiek F-16 a partnerstvo oboch krajín v NATO.
Na snímke slovenský premiér Peter Pellegrini (vľavo) a americký prezident Donald Trump diskutujú počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone 3. mája 2019
Foto: TASR/Michal Svítok


7. mája - Spravodajská televízia Euronews oznámila, že novozvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa stala Európskou osobnosťou roka. Ocenili ju v rámci druhej edície "European Leadership Awards", ktorú hostila uvedená televízna stanica spolu s Európskym podnikateľským summitom (EBS).

30. mája – Premiér Peter Pellegrini podpísal s predsedníčkou srbskej vlády Anou Brnabičovou medzištátnu dohodu o urovnaní dlhu Srbska voči Slovensku: všetky prostriedky, ktoré Belehrad Bratislave zaplatí, budú využité na podporu slovenskej menšiny vo viacerých krajinách vrátane Srbska.
Predseda vlády SR Peter Pellegrini a srbská premiérka Ana Brnabičová.
Foto: TASR Martin Baumann


6. júna - Ruský prezident Vladimir Putin a predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini sa stretli v Konstantinovskom paláci v Petrohrade. Hovorili okrem iného o tom, aké následky by mala pre Slovensko plynová kríza. Podľa Pellegriniho slov ho Putin ubezpečil, že Rusko "nemá záujem poškodiť záujmy Slovenskej republiky".
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímke vpravo) a predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini (vľavo) sa stretli v Konstantinovskom paláci v Petrohrade vo štvrtok 6. júna 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok


12. júna - Slovensko sa umiestnilo na 23. mieste Svetového indexu mieru (GPI); oproti roku 2018 kleslo o jednu priečku. Index od roku 2007 každoročne publikuje austrálsky Inštitút pre ekonomiku a mier (IEP).

20. júna - Prezidentka SR Zuzana Čaputová absolvovala svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu v úrade; podľa tradície zamierila do Českej republiky. Čaputová i hostiteľ Miloš Zeman sa po stretnutí zhodli, že v ich diskusii nedošlo k sporom.
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo prezident ČR Miloš Zeman počas privítania na nádvorí Pražského hradu 20. júna 2019 v Prahe.
Foto: TASR Martin Baumann


4. júla - Slovenský europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) je historicky prvým slovenským poslancom zastupujúcim rómsku etnickú menšinu a jedným z troch rómskych členov europarlamentu spolu s Romeom Franzom z Nemecka a Líviou Járókovou z Maďarska. Informovala o tom Európska sieť proti rasizmu (ENAR).
Na snímke Peter Pollák.
Foto: TASR – Milan Kapusta


24. júla – Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú prijal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Čaputovú označil za symbol zjednotenej Európy.
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia 24. júla 2019 v Elyzejskom paláci v Paríži. Prezidentka SR Zuzana Čaputová pricestovala na dvojdňovú oficiálnu návštevu Francúzska.
Foto: TASR Martin Baumann


24. júla - Európska komisia vymenovala bývalého vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka za hlavného poradcu pre riadenie energetickej únie na svojom generálnom riaditeľstve pre klímu.

21. augusta - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa v Berlíne stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Hovorili aj o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čaputová kancelárke povedala, že vyšetrovanie je nezávislé a zodpovedné.

10. septembra - Dezignovaná šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová oznámila, že slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič bude v Európskej komisii v období 2019-24 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy. Šefčovič získal podpredsednícku funkciu v Európskej komisii trikrát po sebe.
Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP


25. septembra - Minister životného prostredia László Sólymos podpísal v budove Stáleho zastúpenia SR pri OSN v New Yorku zmluvu, na základe ktorej SR sumou dva milióny dolárov historicky prvýkrát prispeje do Zeleného klimatického fondu OSN, jedného z kľúčových globálnych nástrojov na prispôsobenie sa zmene klímy v rozvojových krajinách.

9. októbra - Slovensko sa nepripojí do dobrovoľného systému rozmiestňovania migrantov zachránených na mori, uviedla ministerka vnútra Denisa Saková po zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu.

11. októbra - Česká republika oznámila, že v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba postaví nový komplex budov veľvyslanectva podľa návrhu slovenských študentiek Kristíny Boháčovej a Jany Hájkovej. Študentky Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) so svojím návrhom zvíťazili v medzinárodnej súťaži.

20. októbra - V knižnici v dánskej Kodani otvorili stálu expozíciu umenia hendikepovaných umelcov zo Slovenska. V septembri vystavovali hendikepovaní umelci svoje diela na slovenskom veľvyslanectve v Kodani pri príležitosti osláv Dňa Ústavy SR.

24. októbra - Európska komisia prostredníctvom svojej Výkonnej agentúry pre inovácie a siete (INEA) zverejnila zoznam 1780 víťazných obcí a mestských častí - vrátane 53 zo Slovenska -, ktoré získajú bezplatné internetové pripojenie vo verejných priestoroch v rámci iniciatívy WiFi4EU.

28. októbra – Na ustanovujúcom zasadnutí Valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) zvolili v Budapešti novozvolení poslanci CSSM za predsedníčku samosprávy Alžbetu Hollerovú-Račkovú.

29. októbra - Veľvyslanci členských krajín Európskej únie akreditovaní pre SR ocenili ekonomické výsledky Slovenska, aktivity súčasnej vlády v posilňovaní právneho štátu a pokrok vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

10. novembra - V USA si pripomenuli 100. výročie narodenia jedného z najslávnejších príslušníkov americkej námornej pechoty, rodáka z obce Jarabina v okrese Stará Ľubovňa Michala Stranka, ktorý je spolu so svojimi spolubojovníkmi zvečnený na ikonickej fotografii vztyčovania vlajky na ostrove Iwódžima.

12. novembra - Slovensko sa nezúčastní na tretej vlne projektov v rámci projektu Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO), uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) po zasadnutí obranného segmentu Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.
Na snímke Róbert Ondrejcsák.
Foto: TASR - Michal Svítok


15. novembra - V Prahe osadili malý pamätník, tzv. Kameň zmiznutých, ktorý má pripomínať slovenského aktivistu Marka Frauwirtha, popraveného 17. novembra 1939 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava.

16. novembra - Slávnostným valným zhromaždením si v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentereszt) pripomenuli 20. výročie založenia Združenia pilíšskych Slovákov.
Slávnostným valným zhromaždením si pripomenuli v sobotu 16. novembra 2019 v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentereszt) 20. výročie založenia Združenia pilíšskych Slovákov.
Foto: TASR


17. novembra - Slovenský premiér Peter Pellegrini sa v deň 30. výročia Nežnej revolúcie zúčastnil v Prahe v spoločnosti premiérov krajín Vyšehradskej štvorky na oslavách konca totalitného režimu.

18. novembra - Viedenský symfonický orchester vymenoval 34-ročného slovenského huslistu Dalibora Karvaya za svojho prvého koncertného majstra.

29. novembra - NATO zverejnilo pravidelnú výročnú správu s údajmi o výdavkoch na obranu jednotlivých členských krajín. Slovensko sa umiestnilo na 13. priečke s podielom výdavkov na obranu vo výške 1,74 percenta HDP. V kapitole nákladov na vojenské vybavenie z celkového rozpočtu na obranu skončila SR na treťom mieste s podielom 41,7 percenta za Luxemburskom (45,1 percenta) a Bulharskom (59 percent).

2. decembra - Bývalý americký kongresman a viceadmirál vo výslužbe Joe Sestak (67), ktorý je vnukom slovenského emigranta, oznámil, že odstupuje zo súboja o nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v roku 2020.
Joe Sestak, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


3. decembra - Spravodajský server Politico zaradil slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe. Rebríček vedie francúzsky prezident Emmanuel Macron, sú v ňom nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin, britský premiér Boris Johnson, ale aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová či Nemka Carola Racketeová, kapitánka lode zachraňujúcej migrantov.

3. decembra - Stavbári pri severomaďarskom Komárome nasadili posledný segment nového cezhraničného mosta medzi Komáromom a Komárnom, čím prepojili pravý breh Dunaja s ľavým. Most by mali otvoriť do 30. mája 2020.
Výstavba cestného mosta, ktorý spája slovenské Komárno a maďarský Komárom.
Foto: TASR – Ladislav Vallach


9. decembra - Pápež František prijal slovenského premiéra Petra Pellegriniho. Premiér odovzdal pápežovi dary zo Slovenska - vyrezávaný betlehem z Oravy a sklenený kríž zobrazujúci Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska.
Pápež František (vpravo) a slovenský premiér Peter Pellegrini počas súkromnej audiencie vo Vatikáne 9. decembra 2019.
Foto: TASR/AP


11. decembra – Premiér Peter Pellegrini a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák slávnostne otvorili budovu Generálneho konzulátu SR v New Yorku.

12. decembra - Drotárstvo sa dostalo na reprezentatívny Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Stalo sa tak siedmym prvkom, ktorý má SR zapísaný na zozname.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavol Remiaš