Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pôsobenie slovenských vojakov v zahraničí má prejsť zmenami

Vojaci SR, ilustačná snímka Foto: TASR - Dušan Hein

Viac vojakov bude Slovensko zastupovať v Národnom styčnom tíme ozbrojených síl SR pri Spojeneckom veliteľstve pre transformáciu (ACT) v americkom Norfolku.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Vojenské zastúpenie Slovenska v zahraničí má prejsť zmenami. Dôvodom je reorganizácia síl v rámci NATO. Nemalo by to však ovplyvniť počty príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR mimo územia Slovenska. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia SR pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ z dielne Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Návrh podľa slov ministerstva zohľadňuje prebiehajúce procesy v rámci veliteľskej štruktúry NATO. Štruktúry organizácie by sa mali doplniť o Divíziu pre spoluprácu s Ukrajinou v Kyjeve a Veliteľstvo stálej spoločnej logistickej podpornej skupiny v nemeckej Ulme.

Zároveň sa má zrušiť vojenské zastúpenie vo Veliteľstve mnohonárodnej bojovej skupiny pod vedením Kanady v lotyšskej Adaži. Nasadený personál presunuli do slovenského kontingentu v Lotyšskej republike v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti.

„Navrhovaná zmena štruktúr vojenského zastúpenia nemá vplyv na doterajší reálny počet príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky vyslaných na uvedený účel,“ uviedlo ministerstvo. Súčasne však upozorňuje, že počet vojakov sa zvýši z 86 na 110, a to v rámci predtým schválených mandátových počtov. So zvýšením ráta aj rozpočet ministerstva.

Viac vojakov bude Slovensko zastupovať v Národnom styčnom tíme ozbrojených síl SR pri Spojeneckom veliteľstve pre transformáciu (ACT) v americkom Norfolku. To má poverenie zastupovať Slovensko aj v Koaličnom koordinačnom centre (CCC) v Tampe. Dôvodom je príprava pilotov F-16.