Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poľovnícka komora: Majitelia by mali držať psy na vôdzke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

SPK upozorňuje majiteľov a chovateľov psov, aby nepúšťali svoje domáca zvieratá bez dozoru v domnienke, že ich pes alebo mačka určite nespôsobia žiadnu škodu.

Bratislava 27. januára (TASR) - Psy, ktorých majitelia nemali na vôdzke, strhli v nedeľu (26. 1.) na bratislavskej Železnej studienke srnu. Keďže bola gravidná, v zmysle vyhlášky vznikla Mestským lesom Bratislava škoda 1200 eur. Prípad už rieši polícia v priestupkovom konaní. Informovala o tom Slovenská poľovnícka komora (SPK). V tejto súvislosti upozorňuje majiteľov psov, aby ich pri prechádzkach držali na vôdzke.

"Žena a muž boli so svojimi dvoma psami na prechádzke. Podľa výpovedí svedkov, psy, ktorých majitelia nemali na vôdzke, zbadali srnu, ktorú okamžite začali naháňať. Jeden zo psov na srnu zaútočil a následne ju strhol. Na miesto boli privolaní pracovníci Mestských lesov Bratislava a polícia," priblížila SPK s tým, že dohryzenú srnu musel miestny poľovník utratiť.

SPK upozorňuje majiteľov a chovateľov psov, aby nepúšťali svoje domáca zvieratá bez dozoru v domnienke, že ich pes alebo mačka určite nespôsobia žiadnu škodu. "Poľovníci sú neskôr neprávom obviňovaní, že podľa zákona o poľovníctve zasiahnu a odstrelia pytliačiaceho psa," podotkla poľovnícka komora.

Mestské lesy Bratislava vyzývajú majiteľov psov, aby ich pri prechádzkach držali na vôdzke. Upozorňujú na viaceré prípady pri ktorých psy napadli iné zvieratá, dokonca ľudí. "Chceli by sme požiadať majiteľov psov, aby boli viac ohľaduplní k peším a cyklistom, hlavne v častiach Partizánska lúka, Kamzík, Cesta mládeže a Kačín," dodal riaditeľ mestských lesov Matej Dobšovič.