Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Polícia upozorňuje na falošné predvolania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odosielateľa e-mailu s falošným predvolaním odporučila zablokovať, neotvárať prílohu a ani ju nesťahovať do počítača.

Bratislava 22. marca (TASR) - Polícia upozorňuje na falošné predvolania posielané na e-mailové adresy. Obsahujú podľa nej gramatické chyby, nesprávne logá a nepresné názvy inštitúcií či funkcií. Informovala o tom na sociálnej sieti s tým, že chyby môžu ľuďom pomôcť rozoznať podvod.

"Najprv vám zašlú predvolanie, kde sa vám vyhrážajú súdom a trestom za údajný závažný trestný čin, väčšinou v súvislosti so šírením detskej pornografie. Máte reagovať čo najskôr, inak budete zatknutý a ešte dostanete aj vysokú pokutu. Ak im odpíšete, postupne vás spracujú tak, aby ste im zaplatili prevodom na účet alebo od vás rovno vytiahnu vaše platobné údaje," priblížila.

Polícia pripomenula, že predvolania nechodia cez e-mail, ale riadnou poštou. "Predvolanie na políciu obsahuje hlavičku konkrétneho útvaru Policajného zboru, ktorý vec vyšetruje, ako aj riadny podpis predvolávajúceho policajta a jeho pečiatku," zdôraznila.

Odosielateľa e-mailu s falošným predvolaním odporučila zablokovať, neotvárať prílohu a ani ju nesťahovať do počítača. Môže totiž obsahovať vírus. "Na podvodné e-maily neodpisujte a nikdy neposielajte peniaze," dodali policajti.