Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Počet chorých na respiračné ochorenia aj chrípku vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný u 682 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (324). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (231) a pneumónie (127).

Bratislava 4. januára (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas 1. týždňa vzrástol v porovnaní s minulým týždňom o 39,1 percenta. Lekári celkovo nahlásili 24.054 ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trenčianskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. ARO mali najmä deti do piatich rokov. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný u 682 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (324). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (231) a pneumónie (127). Ochorenia hlásilo 44 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 36 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Žilinskom, najnižšia v Bratislavskom kraji.

Lekári hlásili v 1. kalendárnom týždni 1473 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 6,1 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť vzrástla o 53 percent. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom, najnižšia v Košickom kraji. Najčastejšie na CHPO ochoreli deti do piatich rokov.

V 1. kalendárnom týždni 2019 nebolo hlásené prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Bol však nahlásený jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI. Išlo o 87-ročnú ženu z Trenčianskeho kraja.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.