Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Po krátkej zime prišla tropická noc, teplo bude i na Dušičky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teploty vystupujú nad 20 stupňov nielen cez deň, ale na mnohých miestach sa priblížili k tejto hranici, alebo ju dokonca prekročili, aj počas mimoriadne teplej noci z 29. na 30. októbra.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Po krátkom ochladení, keď do niektorých kútov Slovenska zavítala zima, panuje v závere októbra neobvykle teplé počasie. Teploty vystupujú nad 20 stupňov nielen cez deň, ale na mnohých miestach sa priblížili k tejto hranici, alebo ju dokonca prekročili, aj počas mimoriadne teplej noci z 29. na 30. októbra.

Podľa meraní Slovenského hydrometeorologické ústavu (SHMÚ) vystúpila ortuť teplomera v noci z pondelka na utorok nad 20 stupňov na staniciach v Moravskom Svätom Jáne, v Žihárci, ale aj v Žiline a v Uhrovci, kde bolo až 20,4 stupňa. Na viacerých miestach teda Slovensko koncom októbra zažilo noc, ktorá svojimi teplotami skôr zodpovedala tropickej noci uprostred leta. (O tropickej noci skutočnej tropickej noci sa však dá hovoriť len vtedy, keď teplota neklesne pod 20 stupňov, čo nebol celkom tento prípad.)
Podobne aj v Českej republike vystúpili nočné teploty v noci na 30. októbra až na 19,8 stupňa v Mošnove v oblasti Nového Jičína. Cez deň 30. októbra tu potom namerali 21,4 stupňa. Až 64 zo 147 českých staníc, kde sa meria teplota dlhšie než 30 rokov, zaznamenalo v utorok rekordné hodnoty. Dovtedajšia najvyššia októbrová teplota z roku 2009 bola napríklad 18,9 stupňa.

Miesto arktického prišiel tropický



"Súčasné mimoriadne teplé počasie je spôsobené prúdením teplého, pôvodom tropického vzduchu zo severnej Afriky a zo Stredozemného mora, ktorý k nám prenikol na prednej strane tlakovej níže,“ povedal pre TASR klimatológ Pavel Matejovič. „Táto cyklóna sa presúvala zo západného Stredomoria nad Severné more. Popri tom sa nad západným Stredomorím prehĺbila, čo spôsobil studený vzduch, ktorý tam prenikol až z Arktídy. Zasiahol západnú a juhozápadnú Európu, teda Nemecko, Francúzsko či Španielsko, ba dokonca aj severnú Afriku, kde v horských oblastiach snežilo.“

Zatiaľ čo na Slovensku panuje mimoriadne teplé počasie, v Maroku na horách padal sneh. Takto zachytila zasneženú prírodu Martina Jarolínová.
Foto: Martina Jarolínová


V dôsledku vpádu pôvodom arktického vzduchu sa ocitlo napríklad v utorok 30. októbra vo Francúzsku bez elektriny viac ako 195.000 domácností. Vyše 1000 ľudí muselo byť kvôli hustému sneženiu dočasne evakuovaných do núdzových príbytkov. Rovnako spôsobilo ochladenie problémy aj v Španielsku, v Madride napríklad v závere októbra klesla denná teplota pod 10 stupňov, sever krajiny zasiahli snehové búrky.
Na krátke obdobie sa počas týždňa od 20. do 27. októbra ochladilo aj na Slovensku, predovšetkým v horských oblastiach, kde na mnohých miestach napadol prvý sneh. Teda tak, ako predpovedala predošlá prognóza, z tričiek sme išli rovno do kabátov. V nižších polohách však ochladenie nebolo také výrazné ani dlhodobé. Prúd studeného vzduchu sa presmeroval viac na západ a Slovensko sa ocitlo naopak, vo veľmi teplom „sektore“.

Chladné oslavy v Prahe, teplo v Bratislave



„Pôvodne sa studený vzduch podľa predpovedí mal dostať aj k nám, no zastavili ho Alpy a teplé Stredozemné more a preto sa studený front zvlnil,“ vysvetľuje Pavel Matejovič. „Studený vzduch čiastočne prenikol aj do Nemecka, Česka a západného Rakúska, kde mali podstatne chladnejšie počasie ako u nás, teda je vidieť, že ešte výraznejšie ochladenie nás tesne minulo.“
Hranica medzi studeným a teplým vzduchom prechádzala ešte počas víkendu medzi slovenským a českým územím, čo sa prejavilo na nedeľňajších oslavách výročia vzniku ČSR. Kým Bratislava mala 28. októbra dennú teplotu 15 stupňov, v Prahe bolo nepríjemných 4 až 5 stupňov nad nulou. Noc z 29. na 30. októbra však aj českým susedom priniesla výrazné oteplenie navyše sprevádzané prudkým vetrom.
Asi 60-tisíc domácností v Česku ostalo bez elektrického prúdu a na viacerých cestách či železničných tratiach zastavili premávku popadané stromy.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Martin Baumann


Na najvyššom českom vrchu Sněžke dosiahla rýchlosť vetra 178 kilometrov za hodinu, čo zodpovedá orkánu. Na viacerých miestach Čiech i Moravy museli počas utorka 30. októbra zasahovať hasiči. V Brne uzatvorili cintoríny vzhľadom na fakt, že už minulý týždeň zlomený konár na Ústrednom cintoríne zranil staršiu ženu.
Napokon bola podobná situácia aj na Slovensku, kde takisto kvôli popadaným stromom zasahovali hasiči.

Martin na bielom koni sa nechystá



Vietor postupne slabne, aj v ďalšiu noc – na 31. októbra – už boli teploty nižšie, no veľmi teplý charakter počasia bude pretrvávať aj v najbližších dňoch, teda na Dušičky aj počas nastávajúceho víkendu.
„Prognostické modely nerátajú so žiadnym výraznejším ochladením. Môžu sa však vytvárať hmly a nízka oblačnosť, čiže nemusí byť stále slnečno,“ dodáva klimatológ Pavel Matejovič. Zatiaľ sa teda ani nezdá, že by za rohom cválal Martin na bielom koni, hoci presne sa počasie – najmä pri jeho súčasnom premenlivom charaktere – v takomto časovom horizonte predpovedať nedá.
Znepokojujúcou správou je, že mimoriadne teplé počasie s krátkymi prestávkami pokračuje od apríla, teda už viac než pol roka.

TASR/Márius Kopcsay