Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Orosová: Peniaze alokované na ambulantný sektor nereflektujú potreby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rezort zdravotníctva v stredu (20. 3.) zverejnil vyhlášku k prerozdeleniu financií v Zbierke zákonov.

Bratislava 22. marca (TASR) - Ambulantní poskytovatelia sú z vyhlášky k prerozdeleniu financií v zdravotníctve rozčarovaní. Alokované peniaze na ambulantný sektor podľa nich nereflektujú jeho reálnu potrebu. Pre TASR to uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová. V hre sú podľa nej všetky scenáre vrátane nepodpísania zmlúv so zdravotnými poisťovňami.

"Popravde, naše pocity sa nedajú nazvať inak ako rozčarovanie. Nerozumieme tomu, na čo sa toľko čakalo so schválením vyhlášky, ktorá aj naďalej deklarované percentuálne navýšenia pre ambulantný sektor podmieňuje úspornými opatreniami," poznamenala Orosová pre TASR. Upozornila na to, že podmienka úsporných opatrení sa nemusí naplniť a ambulancie by tak nedostali takmer žiadne relevantné navýšenie.

Väčšina zdrojov v zdravotníctve ide podľa nej na ústavnú zdravotnú starostlivosť. "Zatiaľ ešte nevieme, ako si s takýmto rozdelením poradia zdravotné poisťovne. No obávame sa, že naozaj budeme čakať, či dôjde k spomínaných úsporám, čo je pre nás neakceptovateľné. Žiaľ, podobné situácie zažívame konštantne každý rok a tak ako každý rok sme pripravení na všetky scenáre vrátane toho, že za takýchto podmienok zmluvy nepodpíšeme," dodala. Avizovala, že ďalšie kroky zvážia až po ponukách zdravotných poisťovní.

Rezort zdravotníctva v stredu (20. 3.) zverejnil vyhlášku k prerozdeleniu financií v Zbierke zákonov. Poukázal na to, že do verejného zdravotného poistenia ide v tomto roku asi o 900 miliónov eur viac ako vlani. Na poskytovanie zdravotnej starostlivosti poputuje tento rok 7,682 miliardy eur. V prípade všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti ide o nárast o 7,43 percenta, v prípade špecializovanej zase o 11,36 percenta. Ministerstvo pripomenulo, že v prípade úspešnosti plnenia úsporných opatrení bude možné usporené zdroje presunúť aj do ambulantnej zdravotnej starostlivosti.