Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Národný pochod za život: Chceme ochranu života každého človeka

Na snímke zľava bývalá pracovníčka Planned Perenthood (USA) Sue Thayerová, hovorca Národného pochodu za život a predseda Inštitútu pre ľudské práva a národnú politiku Patrik Daniška a hlavná koordinátorka projektu Zachráňme životy Mária Demeterová počas tlačovej konferencie o Národnom pochode za život 19. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Sprievodný program Národného pochodu za život od piatka 20. septembra zahŕňa prednášky, diskusie, workshopy, vystúpenia, program pre deti i svätú omšu.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Verejne podporiť ochranu života každého človeka od počatia a prijatie súvisiacich legislatívnych zmien je hlavným cieľom tohtoročného Národného pochodu za život, ktorý sa uskutoční v nedeľu 22. septembra v Bratislave. „Potraty sú momentálne legálne do 12. týždňa tehotenstva a ak má dieťa postihnutie, ešte dlhšie, čo vnímame ako diskrimináciu. Chceme, aby právo na život nenarodených detí bolo chránené ako právo každého iného človeka,“ povedal hovorca pochodu a predseda Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku Patrik Daniška.



Dodal, že v parlamente sa momentálne nachádzajú viaceré návrhy zákonov, ktoré sa dotýkajú oblasti ochrany života a organizátori pochodu vyzývajú ľudí k tomu, aby ich podporili. Jeden z nich navrhuje zrušenie potratov na vlastnú žiadosť bez udania dôvodu. Ďalší sa týka zlepšenia informovanosti o sieti pomoci pre matky a rodiny v núdzi. Ďalší návrh presadzuje, aby sa potrat nepreplácal zo zdravotného poistenia, ak je jeho dôvodom vek ženy nad 40 rokov. Venuje sa tiež zrýchleniu procesu adopcie, ak sa dieťa narodí utajeným pôrodom a poslanci navrhujú, aby matka v prípade utajeného pôrodu mala nárok na nemocenské poistenie od 21. týždňa tehotenstva. Poslanci tiež navrhujú zníženie časovej hranice, do ktorej je potrat možný.

Súčasťou sprievodného programu je aj téma konkrétnej pomoci matkám v krízových situáciách. „Za viac ako 12 rokov, čo konkrétnu pomoc poskytujeme, sme zachránili 158 detí. Ich mamy sa napokon pre potrat nerozhodli aj preto, že našli niekoho, kto im a ich nenarodenému dieťatku pomohol,“ tvrdí hlavná koordinátorka projektu Zachráňme životy Mária Demeterová. „Dnes sa veľa hovorí o slobodnej voľbe, ale matky nemajú dostatok informácií na to, aby ju mohli urobiť, a nevedia o dostupných alternatívnych riešeniach,“ hovorí.

Podľa Demeterovej sa môže stať aj to, že matka chce ísť na potrat a otec si chce dieťa nechať. Problémom však je, že právo otca nie je v legislatíve nijako ukotvené. „Dokonca v nej nie je ani to, že otec má právo dozvedieť sa o existencii svojho dieťaťa,“ doplnil Daniška.

Sprievodný program Národného pochodu za život od piatka 20. septembra zahŕňa prednášky, diskusie, workshopy, vystúpenia, program pre deti i svätú omšu. Pochod sa začne v nedeľu (22. 9.) o 12.30 h na bratislavskom Námestí slobody. Hlavnými organizátormi sú Konferencia biskupov Slovenska a nezisková organizácia Kanet. Organizátori vyzývajú všetkých účastníkov k tomu, aby sa správali úctivo a zdržali sa politických prejavov.