Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia žiada výbor pre ministrovu účasť v relácii s Danielom B.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Ak mimoriadny brannobezpečnostný výbor nebude pre neprítomnosť koaličných poslancov uznášaniaschopný, predseda SaS Branislav Gröhling chce zvážiť ďalšie kroky.

Bratislava 22. marca (TASR) - Opozícia žiada mimoriadny Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorý chce predvolať ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Dôvodom je jeho vystúpenie v relácii s medzinárodne hľadaným Danielom B. Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) hovorí o absolútne neprijateľnom správaní. TASR o tom informoval hovorca strany SaS Ondrej Šprlák. Minister vnútra sa na výbore plánuje zúčastniť. Potvrdil to tlačový odbor rezortu vnútra.

"Vystupovanie ministra vnútra v relácii s trestne stíhaným človekom, ktorého Slovenská republika žiada vydať pred spravodlivý súd, je popretím dôvery v orgány činné v trestnom konaní. Navyše, tento človek zverejnil mená radových policajtov a ich súkromnú adresu, čím ohrozil ich bezpečnosť. Miesto toho, aby sa Šutaj Eštok voči takémuto konaniu ohradil, spolu s ním konšpiroval a zabával sa na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry," uviedol Krúpa.

"Napriek tomu, že ide opäť len o pokus opozície o zviditeľnenie sa v predvolebnej kampani na podporu svojho kandidáta, tak v prípade zvolania výboru sa minister vnútra na rokovaní zúčastní," uviedol pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Ak mimoriadny brannobezpečnostný výbor nebude pre neprítomnosť koaličných poslancov uznášaniaschopný, predseda SaS Branislav Gröhling chce zvážiť ďalšie kroky.

K iniciatíve zvolať výbor sa pridáva aj opozičné Progresívne Slovensko (PS). "Je úplne absurdné, aby sa minister vnútra verejne 'bratríčkoval' s človekom, ktorého sa naša vlastná polícia snaží dostať na Slovensko a sú preto na neho vydané tri medzinárodné zatykače," uviedol v stanovisku predseda PS Michal Šimečka. Ak koalícia zasadnutie výboru znefunkční alebo ak minister nepodá dôveryhodné vysvetlenie, PS bude podľa jeho slov iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu s návrhom na odvolanie ministra z funkcie.

Minister vnútra v reakcii na tohtotýždňovú kritiku opozície argumentoval potrebou informovať aj v alternatívnych médiách. Poukázal aj na prezumpciu neviny. Skonštatoval, že keď prijal pozvanie do alternatívneho média, netušil, o aký formát pôjde. V diskusii bolo podľa neho asi 50 ľudí, hľadaný sa pripojil cez stream. Extrémistické názory odmieta. Jeho účasť v relácii namietali okrem SaS aj predstavitelia strán PS, KDH aj hnutia Slovensko.