Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zlyhanie alebo politická objednávka. Tak vidí prepustenie Trnku OĽaNO

Na snímke líder OĽaNO Igor Matovič predstavuje kandidačnú listinu OĽaNO do budúcoročných parlamentných volieb v Bratislave 3. decembra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Na druhý deň po zadržaní sa Trnka dostal na slobodu. Prepustenie nariadil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevidel dôvod na jeho stíhanie.

Bratislava 21. januára (TASR) - V prípade prepustenia bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku orgány činné v trestnom konaní buď zlyhali, alebo konajú na politickú objednávku. Myslí si to opozičné hnutie OĽaNO.

"Vo chvíli, keď všetci Slováci vidia na videu Dobroslava Trnku s Jánom Počiatkom niekoľko trestných činov, Smer-SD opäť chráni svojich ľudí. Po tom, ako bol bývalý generálny prokurátor krátko po zadržaní aj prepustený na slobodu, došlo k zrušeniu jeho obvinenia," uviedol v reakcii po Trnkovom prepustení predseda hnutia Igor Matovič.

Nezaradená poslankyňa Veronika Remišová mieni, že "niekto sa veľmi bojí", čo všetko by mohol Dobroslav Trnka porozprávať. "Kauza Trnku je ukážkovým príkladom toho, že očistné procesy na polícii a na prokuratúre nefungujú. Už len samotný fakt, že Dobroslav Trnka aktívne spolupracoval s mafiánom a človekom obvineným z vraždy novinára, okrem iného aj pri nahrávkach vo svojej kancelárii, je dôvodom na okamžité väzobné stíhanie," komentovala.

Bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi zrušili obvinenie súvisiace s kauzou Tipos a tiež pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka pre aktuality.sk uviedol, že v utorok bolo doručené uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Zrušilo sa ním uznesenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) o začatí trestného stíhania a súčasne o vznesení obvinenia Trnku pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Trnku zadržala NAKA minulý týždeň v jeho dome v Hamuliakove. Obvinila ho z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinenie sa malo týkať tajného videa, na ktorom sa Trnka rozpráva s vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom o kauze Lemikon.

Na druhý deň po zadržaní sa Trnka dostal na slobodu. Prepustenie nariadil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevidel dôvod na jeho stíhanie.