Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odborníci: Samovražda je smrť, ktorá je zbytočná

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie spácha každých 40 sekúnd samovraždu jeden človek, v Európe je to približne 150.000 a celosvetovo 800.000 ľudí.

Bratislava 18. januára (TASR) – Samovražda je zbytočnou smrťou. Upozorňuje na to Liga za duševné zdravie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie spácha každých 40 sekúnd samovraždu jeden človek, v Európe je to približne 150.000 a celosvetovo 800.000 ľudí. Samovražda je v niektorých európskych krajinách vedúcou príčinou úmrtia v kategórii mladých ľudí medzi 15. až 24. rokom života.

"Všetky varovné signály svedčiace pre možnosť samovraždy treba brať vždy vážne. Samovražde môže najlepšie zabrániť najbližšie okolie, ktoré ohrozeného človeka pozná. Nemusia to byť však len najbližší rodinní príslušníci, pred ktorými ohrozený svoje úmysly niekedy tají, ale aj rovesníci a spolupracovníci," zdôraznila Stanislava Knut z Ligy za duševné zdravie.

V tejto súvislosti uviedla, že to najkrajšie na človeku možno nazvať dušou. "Ona sa usiluje porozumieť okolitému svetu, predvídať udalosti a brániť sa ich negatívnym dôsledkom. Ona citlivo vníma vlastné i cudzie radosti a žiale. Ona sa rozhoduje a nabáda k činom. Niet telesného zdravia bez duševného zdravia," prízvukovala.

K duševnému zdraviu napomáha podľa odborníkov niekoľko vecí, medzi nimi napríklad mať niekoho rád skutočnou nepredstieranou láskou, napomáhať dobrej atmosfére v rodine, a to prostredníctvom pozornosti, porozumenia, ocenenia a vzájomného rešpektu.

Dôležité je tiež vedieť si získať a udržať aspoň niekoľkých priateľov, pestovať intenzívne osobné záujmy, viesť zdravý životný štýl, striedať bdenie a spánok, činnosť a odpočinok, hody a pôst, spoločnosť a samotu.

V neposlednom rade odporúčajú dodržiavať denne primeraný pohyb. Preceňovať by človek nemal ani úspechy, ani prehry. Nemal by zabúdať primiešať do situácií trochu humoru. V každom človeku i v udalosti sa podľa odborníkov dá nájsť niečo pekné. Za dôležité považujú nebrániť sa smútku. "Keď nás však premáha, je dobré navštíviť príbuzného, priateľa, lekára, psychológa alebo psychiatra," odporúča Liga za duševné zdravie.

Za najväčšie chyby odborníci považujú ignorovanie psychických ťažkostí, obviňovanie z lenivosti, zľahčovanie, nepochopenie, výsmech prípadne pohŕdanie, príliš veľkú snahu rozveseliť človeka alebo prehnanú starostlivosť, citové vydieranie, falošné ubezpečenia, výčitky, sťažovanie sa na vlastné problémy, ale aj alternatívne liečebné postupy bez odborníka či prísľub zachovania tajomstva o samovražedných úmysloch. Ohrozeného tiež netreba nechať samého.

Záujemcovia sa môžu obrátiť na odborníkov aj prostredníctvom bezplatnej telefonickej linky dôvery Nezábudka, ktorú finančne podporil predseda vlády SR.