Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Obe kandidátky na šéfku NS SR poukazovali na zlú situáciu v justícii

Na snímke zasadnutie Súdnej rady SR počas vypočúvania kandidátov na post predsedu Najvyššieho súdu SR, v pozadí uprostred predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková v Bratislave 27. januára 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za príčiny zlej situácie v justícii Mesiarkinová považuje slabé vzdelávanie v oblasti etiky a slabý príklad starších kolegov.

Bratislava 27. januára (TASR) - Otázka nedôveryhodnosti justície sa netýka len Bratislavy a jej sudcov, myslí si kandidátka na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Soňa Mesiarkinová. Jej protikandidátka Jana Bajánková považuje stav justície od roku 2015 za horší. Obidve to uviedli na pondelkovom zasadnutí Súdnej rady, kde prezentovali svoje predstavy o ich pôsobení vo funkcii predsedu NS SR.

"Vadí mi tá lokalizácia. Akoby ďalej smerom na Slovensko sa nedialo nič a bolo všetko ideálne. To si ja nemyslím," povedala Mesiarkinová. K opätovnej kandidatúre ju podľa vlastných slov priviedla zodpovednosť k občanom, úcta a hnev.

Za príčiny zlej situácie v justícii Mesiarkinová považuje "slabé vzdelávanie v oblasti etiky a slabý príklad starších kolegov". Je zato, aby sa na NS zaviedli asistenti, ktorí dokážu sudcom pomôcť v práci. Ak by bola zvolená za predsedníčku NS, chcela by aj zlepšiť elektronické služby, napríklad zavedenie elektrických spisov. Je to podľa nej otázka financií a projektu.

Za kritickú nedôveryhodnosť občanov vo vymožiteľnosti práva môžu všetci, tvrdí jej protikandidátka Bajánková. "O dôveru sa treba usilovať," poznamenala. Dodala aj, že efektívny chod NS by mal byť prioritou.

Súhlasí s Mesiarkinovou vo veci potreby rekonštrukcie budovy NS. Bajánková hovorí aj o stave asistentov sudcov. Ten je síce podľa nej papierovo naplnený, ale sú senáty, ktoré nemajú ani troch asistentov. Apeluje tiež na online systém všetkých rozhodnutí. "Priorita NS je, aby túto databázu zabezpečil, aby sme všetci boli oboznámení s tým, ako NS rozhoduje," doplnila Bajánková. Predseda NS podľa nej musí riešiť aj to, že sudcovia odchádzajú do dôchodku.

Obe uchádzačky už o post predsedu zabojovali v prvej voľbe v septembri 2019. Bajánkovú navrhli dvaja členovia Súdnej rady, Ján Burik a Martin Michalanský. Bajánkovej protikandidátkou je Mesiarkinová. Na post ju navrhol člen Súdnej rady Roman Huszár. Výsledky volieb budú vyhlásené na zasadnutí Súdnej rady. Kandidátka potrebuje na zvolenie získať hlasy minimálne desiatich členov Súdnej rady. Súdna rada následne navrhne prezidentke SR vymenovanie úspešnej kandidátky.