Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zimné počasie zatiaľ neprišlo ani do vysokohorských polôh

Na archívnej snímke sa lyžiari pozerajú dolu na zjadovku z Lomnického sedla na Skalnaté pleso počas lyžovačky v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V období od 1. decembra 2019, kedy sa začala meteorologická zima, do 11. januára bola teplota na Skalnatom plese pod nulou približne 592 hodín a nad nulou približne 416 hodín.

Bratislava 12. januára (TASR) - O typickom zimnom počasí zatiaľ nemožno hovoriť ani vo vysokých horských polohách. Príkladom je situácia na Skalnatom plese, kde bola teplota od začiatku decembra až v 40 percentách nad nulou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"V takejto vysokej nadmorskej výške by mala byť v zime teplota až na malé výnimky takmer neprerušene pod nulou a pomer medzi časom pod nulou a nad nulou by rozhodne nemal byť iba na úrovni 6:4," vysvetľujú meteorológovia.

V období od 1. decembra 2019, kedy sa začala meteorologická zima, do 11. januára bola teplota na Skalnatom plese pod nulou približne 592 hodín a nad nulou približne 416 hodín. "Znamená to, že zo 42 dní bol po sčítaní jednotlivých hodín na Skalnatom plese približne 25 celých dní mráz a naopak približne 17 celých dní tu nemrzlo," dokumentujú.

Najteplejšie bolo počas tejto zimy v danej lokalite zatiaľ 17. decembra, kedy maximálna teplota vzduchu bola až 13,6 stupňa Celzia. Rekordná hodnota z tohto dňa je však z roku 1989, kedy namerali až 14,2 stupňa Celzia. Najchladnejšie bolo na plese počas tejto zimy 5. januára, a to takmer mínus 13 stupňov Celzia.