Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NOVEMBER89: Vyšla kniha príbehov odvahy a túžby po slobode

Ilustračná snímka, Nežná revolúcia. Foto: TASR/Ivan Rychlo

Vo štvrtok 16. novembra 1989 vyšlo podľa účastníkov pochodu 200 až 300 študentov do bratislavských ulíc na neohlásenú nepovolenú demonštráciu.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Kniha Študentský prológ k Nežnej revolúcii Bratislava 16. november 1989, ktorú predstavili v utorok v Bratislave, prináša 20 pohľadov do vnútra študentov, ktorí pomáhali meniť režim a život ľudí v Československu v roku 1989.

Vo štvrtok 16. novembra 1989 vyšlo podľa účastníkov pochodu 200 až 300 študentov do bratislavských ulíc na neohlásenú nepovolenú demonštráciu, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s vládnucim politickým režimom a neslobodou.

„Cítili sme, že sa musíme vyjadriť aj verejne, nielen samizdatovou literatúrou. Nikto z účastníkov nemohol vedieť, čo sa bude diať na druhý deň v Prahe,“ hovorí jeden z organizátorov pochodu Milan Novotný, ktorý v tom čase študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa neho pražské udalosti zo 17. novembra zachránili bratislavských študentov pred tým, aby ich v pondelok 20. novembra vyhodili zo škôl. „Vtedy bolo nemysliteľné, že sme, kráčajúc ulicami, kričali heslá ako: ,Chceme slobodu, chceme demokraciu!'“ priblížil a dodal, že študentom okrem odvahy pomohla aj mladícka drzosť.

Knihu, ktorá obsahuje spomienky, vyjadrenia a pocity účastníkov novembrového pochodu, zostavila šéfredaktorka týždenníka Slovenka Mária Miková, ktorá sa na ňom tiež ako študentka zúčastnila. „Snažila som sa o isté zhmotnenie minulosti a spomienok. Chcela som tiež postaviť symbolický pamätník účastníkom revolúcie, ktorí už tu nie sú, a dať na papier všetko o udalosti, ktorá nám zmenila život,“ povedala Miková.

V roku 1989 ako študentka žurnalistiky pracovala v časopise Smena. „Pamätám si, že som utekala hneď zo služby na námestie,“ uviedla. Kniha nie je predajná, budú ju distribuovať na slovenské stredné a vysoké školy a tiež vedeckým a odborným inštitúciám. „Verím, že si knihu nájdu mladí čitatelia, ktorí by mali poznať súvislosti,“ vyjadrila sa Miková.

Podľa politika a predstaviteľa revolúcie Jána Budaja spontánnosť volania po slobode vyplýva z ľudskej prirodzenosti. „Ľudské práva si treba vziať a nie čakať, že vám ich niekto povolí,“ povedal aj pri príležitosti utorkového Medzinárodného dňa ľudských práv. „Nikdy nie je človek príliš mladý na to, aby menil svet,“ povedal na adresu študentov, ktorí v novembri 1989 vyšli do ulíc.