Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nežnú revolúcie od štvrtka pripomína pamätná tabuľa na budove UK

a snímke zakladajúci členovia Verejnosti proti násiliu (VPN) Alfréd Zimmermann (vľavo) a Ján Budaj počas slávnostného odhalenia pamätnej tabule na budove Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) na Gondovej ulici pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie v Bratislave 14. novembra 2019. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Iniciátorom osadenia tabule bol profesor UK Valér Mikula, jej autorom je grafický dizajnér a architekt Karol Rosmány, ktorý je tiež autorom loga VPN a loga Študentského hnutia.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Udalosti Nežnej revolúcie pripomína aj pamätná tabuľa na budove Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FF UK) na Gondovej ulici v Bratislave. Odhalili ju vo štvrtok.

"Tabuľa pripomenie, že v tejto budove dňa 20. novembra 1989 vzniklo prvé vyhlásenie Verejnosti proti násiliu (VPN), ktorá spolu so Študentským hnutím bola hlavnou iniciátorkou Nežnej revolúcie na Slovensku," uviedol pre TASR tajomník FF UK Radoslav Števčík.



Iniciátorom osadenia tabule bol profesor UK Valér Mikula, jej autorom je grafický dizajnér a architekt Karol Rosmány, ktorý je tiež autorom loga VPN a loga Študentského hnutia.

Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave zároveň zorganizovala vernisáž k 30. výročiu Nežnej revolúcie na UK. Výstavu si záujemcovia môžu pozrieť vo foyer budovy na Šafárikovom námestí v Bratislave.

"Výstava mapuje dianie na Filozofickej fakulte ako najväčšej fakulte na Slovensku pred novembrom 1989, bratislavský pochod vysokoškolákov 16. novembra 1989, vznik prvého štrajkového výboru študentov na Slovensku, ktorý vznikol 20. novembra 1989 práve na Filozofickej fakulte, vznik novín študentov žurnalistiky FF UK s názvom Zmena a prvú slobodnú voľbu dekana fakulty a akademického senátu na Slovensku," priblížil Števčík.

Ako dodal, výstavu pripravila FF UK v Bratislave spoločne s Archívom univerzity.