Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Na väčšine Slovenska sa začínajú sčítavať hlasy

Foto: Polícia SR/Facebook

V sobotných parlamentných voľbách mohlo voliť viac ako 4,4 milióna ľudí. Pre približne 41.000 voličov to boli vôbec prvé voľby, v ktorých mohli odovzdať svoj hlas.

Bratislava 29. februára (TASR) - Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Voľby pokračujú v piatich volebných miestnostiach. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk.

Najzávažnejším problémom sobotných parlamentných volieb je podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania strán Eduarda Báránya predĺženie hlasovania v piatich volebných miestnostiach. Posledná sa zatvorí o 23.00 h a s ňou sa skončí aj moratórium.

Voľby boli podľa štátnej volebnej komisie relatívne pokojné. Riešili podnety so schránkou na nepoužité volebné lístky, ktoré sa napĺňali veľmi rýchlo. Štátna volebná komisia dostala aj podnet týkajúci sa neúmyselného vysypania urny s nepoužitými hlasovacími lístkami. Zaoberala sa aj voličskými zoznamami v bratislavskej mestskej časti Petržalka, kde boli zapísaní zosnulí ľudia.

V sobotných parlamentných voľbách mohlo voliť viac ako 4,4 milióna ľudí. Pre približne 41.000 voličov to boli vôbec prvé voľby, v ktorých mohli odovzdať svoj hlas. Prvovoličov, ktorí v parlamentných voľbách mohlo hlasovať prvýkrát, bolo 213.000. Občania mohli svoj hlas odovzdať v 5998 volebných okrskoch v 2926 obciach na Slovensku.

Definitívne výsledky budú známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 1. marca.