Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na podujatí Slovenskej akadémie vied budú diskutovať tváre revolúcie

Na archívnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

SAV pripomína, že popri umelcoch a študentoch sa na zmenách v spoločnosti podieľali aj jej vedeckí pracovníci.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Tváre Nežnej revolúcie vystúpia v utorok (5. 11.) v Bratislave na podujatí Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková. SAV pripomína, že popri umelcoch a študentoch sa na zmenách v spoločnosti podieľali aj jej vedeckí pracovníci.

"V Novembri '89 sa mnoho vedcov pripojilo k protestným akciám študentov a umelcov. Vedeckí pracovníci zo SAV sa zasadzovali za demokratizáciu a za zásadné zmeny v spoločnosti. Popri umelcoch a študentoch boli najaktívnejšími účastníkmi spoločenských zmien. Viacerí pracovníci SAV pôsobili vo vedení novej politickej sily - Verejnosť proti násiliu," povedal Adam Hudek z Historického ústavu SAV.

Na podujatí sa budú nachádzať Dušan Kováč z historického ústavu, Iveta Radičová zo sociologického ústavu, Peter Zajac z ústavu slovenskej literatúry, Fedor Gömöry z elektrotechnického ústavu, Peter Tatár z ústavu experimentálnej endokrinológie, Milan Šútovec z ústavu slovenskej literatúry, František Šebej z ústavu experimentálnej psychológie, Zora Bútorová z vtedajšieho kabinetu teórie vedy a prognóz pri výpočtovom stredisku a Martin Bútora z Inštitútu pre verejné otázky.

Normalizačné čistky podľa Hudáka zasiahli po roku 1968 SAV veľmi tvrdo. "Ako najvýznamnejšia vedecká inštitúcia na Slovensku bola akadémia pod neustálou kontrolou komunistického režimu, ktorý už v zárodku potláčal všetky prejavy nesúhlasu vo vedeckej obci. Vládna moc vedcov na jednej strane považovala za možný zdroj opozičných aktivít, na druhej strane si od vedeckého rozvoja sľubovala ekonomický rast. To prispievalo k paradoxnej situácii, keď normalizačný režim síce podporoval vedu, k vedcom však pristupoval s apriórnou nedôverou," dodal Hudek.