Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Politici reagujú na demisiu L. Sólymosa

Na archívnej snímke slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Sólymos a jeho brat sa v stredu večer zapojili v ázijskej reštaurácii na Laurinskej ulici v Bratislave do roztržky.

Bratislava 23. januára (TASR) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) oceňuje krok ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) ako gesto politickej kultúry. Uviedol to v reakcii na jeho demisiu. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) doobeda uviedol, že je znepokojený nočným incidentom Sólymosa a požiadal ho, aby predstúpil pred verejnosť a ospravedlnil sa.

Sólymos uviedol, že je pripravený niesť za svoje zlyhanie zodpovednosť. "Je mi ľúto, že moja štvorročná tvrdá práca je ukončená jedným chybným krokom. Dnes podávam demisiu," povedal Sólymos s tým, že sa ospravedlnil každému, koho sa jeho správanie dotklo, vrátane majiteľov reštaurácie. "Ospravedlňujem sa svojej rodine, kolegom na ministerstve, spolustraníkom a aj verejnosti," doplnil.

Sólymos a jeho brat sa v stredu večer (22. 1.) zapojili v ázijskej reštaurácii na Laurinskej ulici v Bratislave do roztržky. Polícia ich zadržala a po vykonaní potrebných úkonov prepustila.

Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva a trestného činu poškodzovania cudzej veci.


Most-Híd rešpektuje rozhodnutie L. Sólymosa


Na archvínej snímke podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd).
Foto: TASR Martin Baumann

Strana Most-Híd stojí za rozhodnutím ministra životného prostredia a podpredsedu vlády SR Lászlóa Sólymosa (Most-Híd), ktorý oznámil, že podáva demisiu po stredajšom (22.1.) incidente. TASR o tom informovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme.

"Je nám ľúto, čo sa stalo. Vieme, že Sólymos prežíva jedno z najťažších období svojho života. Okrem toho, že sme politici, sme aj ľudia," uvádza sa v reakcii Mosta-Híd. Ako dodali, rešpektujú jeho rozhodnutie. "Rozhodol sa niesť dôsledky svojho konania a prijal politickú zodpovednosť," dodáva sa v stanovisku strany.

Sólymos a jeho brat sa v stredu večer zapojili v ázijskej reštaurácii na Laurinskej ulici v Bratislave do roztržky. Polícia ich zadržala a po vykonaní potrebných úkonov prepustila. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva a trestného činu poškodzovania cudzej veci. Dvojica podľa polície slovne aj fyzicky napadla personál reštaurácie, po vykázaní jeden z mužov poškodil a rozbil sklenenú výplň vchodových dverí reštaurácie.

Sólymos sa stal ministrom po parlamentných voľbách v roku 2016. Do čela rezortu prišiel z pozície šéfa parlamentného klubu, podnikateľa, životnému prostrediu sa predtým nevenoval. Po demisii vlády po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá sa uskutočnila 15. marca 2018, sa stal Sólymos 22. marca 2018 opäť ministrom životného prostredia SR a vicepremiérom slovenskej vlády.

G. Gál považuje konanie Sólymosa za chvíľkové zlyhanie, jeho demisiu ocenil


Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál.
Foto: TASR/Marko Erd

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje odstúpenie ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) za ukážkový príklad toho, ako sa má štátnik v takejto situácii zachovať. Stredajší incident Sólymosa považuje za chvíľkové zlyhanie. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Poznám ho ako čestného a pracovitého človeka a preto ma mrzí jeho včerajšie chvíľkové zlyhanie,“ hovorí Gál, ktorý považuje Sólymosa za jeho dlhoročného priateľa a kolegu.

Jeho demisia a ospravedlnenie svedčí podľa Gála o jeho charaktere a cti. „Aj napriek jeho ťažkej súčasnej rodinnej situácii sa k veci dokázal postaviť tak, ako sa v civilizovanej krajine patrí a je ukážkovým príkladom toho, ako sa má štátnik či politik zachovať,“ pokračuje v stanovisku.

Z profesionálneho hľadiska považuje Gál Sólymosa za jedného z mála ministrov, za ktorým bolo vidno skutočné výsledky.

SaS a OĽaNO oceňujú Sólymosovu demisiu, Sme rodina ju akceptuje


Opozičné SaS a OĽaNO oceňujú, že minister životného prostredia László Sólymos odstúpil po stredajšom (22. 1.) incidente. Hnutie Sme rodina demisiu akceptuje.

Poslankyňa Anna Zemanová z SaS na sociálnej sieti uviedla, že minister urobil správne rozhodnutie. "Je to veľmi dôležitý krok v procese zveľaďovania politickej kultúry na Slovensku," zhodnotila.

Rozhodnutie Sólymosa víta aj hnutie OĽaNO.

Sme rodina demisiu akceptuje. "Avšak keďže nemáme dostatok informácií, čo sa presne udialo, nebudeme sa bližšie vyjadrovať," uviedlo v reakcii pre TASR.