Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Mnohí pacienti nedodržiavajú lekárske odporúčania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Lieky pacienti podľa prieskumu najčastejšie (u 75 percent respondentov) neužívajú správne, pretože sa cítia dobre a myslia, že liek môžu vynechať.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Len 40 percent pacientov dodržiava všetky režimové opatrenia, ktoré im odporúča ich lekár a 61 percent pacientov uviedlo, že užíva všetky lieky podľa predpisu. Vyplýva to z prieskumu medzi 727 pacientmi v 130 slovenských ambulanciách všeobecných lekárov.

"Pacienti podľa prieskumu najčastejšie nedodržiavajú odporúčanú diétu alebo pohybový režim," hovorí všeobecná lekárka Monika Palušková. Problém dodržiavať odporúčania lekára majú podľa prieskumu častejšie muži ako ženy. Muži mali problém zapamätať si, že si majú zobrať liek, a ženy zase častejšie nedodržiavali odporúčania týkajúce sa hmotnosti alebo pohybu. Podľa diabetológa Emila Martinku majú ženy častejšie problém aj s relaxáciou. "Pacienti do 40 rokov majú najčastejšie problémy s pohybom a fajčením," priblížila Palušková. "Život je rýchly, pacienti nemajú čas na pravidelný pohyb, častejšie sedia pri počítači a fajčia už aj adolescenti," konštatuje. Pre ľudí od 42 do 50 rokov je tiež najväčším problémom pravidelný pohyb. Pacienti vo veku 51 až 60 rokov najčastejšie zabúdajú dodržiavať všetky odporúčania a vo vekovej skupine nad 60 rokov 20 percent pacientov tvrdí, že ich dodržiavajú. Podľa odborníkov to môže byť preto, lebo ich zdravotné problémy sú zreteľnejšie a pochybenie sa skôr prejaví. Prípadne sa nepriznajú k tomu, že nepostupujú podľa odporúčaní lekára.

To, či neužitie liekov vedie k nejakým bezprostredným ťažkostiam, ovplyvňuje dodržiavanie liečby aj podľa Martinku. "Preto sa disciplinovanosť pacientov líši aj v závislosti od diagnózy," vysvetlil. "Ak sa dodržiavanie liečby a odporúčaní zlepší o 25 percent, o 25 percent klesá úmrtnosť pacientov a o 17 percent hospitalizácie," dodal.

Lieky pacienti podľa prieskumu najčastejšie (u 75 percent respondentov) neužívajú správne, pretože sa cítia dobre a myslia, že liek môžu vynechať. Prípadne ich zabudnú užiť, lieky sa im minú a oni sa nechcú zaoberať tým, aby si pýtali od lekára ďalší recept a šli ho vybrať do lekárne. 49 percent respondentov uviedlo, že majú obavy z nežiaducich účinkov alebo si myslia, že im lieky nerobia dobre a tak ich samovoľne vysadia. 20 percent užíva viac liekov niekoľkokrát denne a majú problém si všetko pamätať a u ďalších sa vyskytli napríklad problémy s tým, že si lieky nemôžu dovoliť kúpiť.

Len dve tretiny lekárov podľa údajov z prieskumu dôsledne kontrolujú, či pacient užíva lieky podľa predpisu. Jedna tretina lekárov vykonáva na zistenie dodržiavania správnej liečby aj laboratórne testy. "Žiaľ, mnohokrát lekár alebo sestra nemajú dosť času na to, aby pacientovi vysvetlili súvislosti a to, prečo musí lieky užívať," tvrdí Palušková.

Pre zvýšenie zodpovednosti pacientov za vlastné zdravie a zlepšenie dodržiavania lekárskych odporúčaní by lekári uvítali viac edukačných materiálov pre pacientov. Základom je podľa nich dobrá komunikácia. "Diabetes a s ním súvisiace ochorenia spočiatku nebolia a podľa prieskumu až 40 percent pacientov s diabetom priznáva chyby pri užívaní liekov, zvlášť, ak ich majú predpísaných veľa alebo nevidia okamžitý účinok lieku," priblížil Martinka. Kľúčom na zlepšenie dodržiavania diétnych a režimových opatrení je podľa neho osveta, edukácia, trvalé pripomínanie napríklad aplikáciou v mobile, ale aj finančná dostupnosť liekov.