Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Minister obrany navštívil storočnú vojnovú veteránku a poďakoval jej

Na snímke účastníčka národného boja za oslobodenie a vojnová veteránka Elena Kotočová, ktorej prišiel zablahoželať minister obrany SR Peter Gajdoš pri príležitosti jej 100. narodenín. Foto: TASR - Dušan Hein

Len aby ste boli všetci šťastní a zdraví, aby sa už nikdy nestala žiadna vojna, aby bolo len dobre pre každého, to je najdôležitejšie, reagovala storočná oslávenkyňa.

Selce 20. novembra (TASR) – Obec Selce v Banskobystrickom okrese navštívil v stredu minister obrany Peter Gajdoš (SNS), aby prišiel osobne zablahoželať storočnej účastníčke národného boja za oslobodenie a vojnovej veteránke Elene Kotočovej. Zdravotná sestra, ktorá počas druhej svetovej vojny pomáhala raneným a chorým vojakom i partizánom, oslávila narodeniny minulý mesiac. Minister jej pri tejto príležitosti udelil pamätnú medailu k 75. výročiu Slovenského národného povstania (SNP) a skončenia druhej svetovej vojny. Storočnej jubilantke pomohol sfúknuť sviečky na torte.

"Vzácnych momentov, akým je tento, nie je veľa. O to viac si ich vážim. Pretože i takýmto spôsobom môžeme našim vojnovým veteránom preukázať úctu a rešpekt za ich odvahu a odhodlanie postaviť sa zlu, voči ktorému počas vojny bojovali a mnohí z nich prišli o život," zdôraznil Gajdoš.



"Len aby ste boli všetci šťastní a zdraví, aby sa už nikdy nestala žiadna vojna, aby bolo len dobre pre každého, to je najdôležitejšie," reagovala storočná oslávenkyňa.



Trochu si aj "posťažovala", keď uviedla: "Neviem, prečo som tak dlho na svete." Minister na to reagoval slovami: "Lebo ste si to od Pána Boha zaslúžili."

Vojnová veteránka Elena Kotočová v súčasnosti žije u svojho synovca v Selciach. V období druhej svetovej vojny počas SNP pracovala vo vojenskej záložnej nemocnici v Banskej Bystrici, ktorá bola podriadená vojenskej Zdravotníckej správe 1. československej armády na Slovensku. Neskôr sa zdržiavala u svojich rodičov v obci Strelníky, kde naďalej poskytovala nezištnú zdravotnícku pomoc raneným a chorým vojakom i partizánom.

Podľa Gajdoša ministerstvo obrany má podrobný prehľad o vojnových veteránoch. "Každoročné oslavy SNP patria práve týmto ľudom. Treba sa im pozrieť do očí, pevne stisnúť ruku, vyjadriť im úctu, vďačnosť a povedať ďakujeme. Ich zásluhou žijeme v pokoji a mieri. Som šťastný a pyšný, že som dnes mohol pani Kotočovej osobne zablahoželať k jej výročiu," dodal Gajdoš.