Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

M. Truban: Nech to pre PS-Spolu dopadne akokoľvek, nekončíme

Na snímke líder koalície strán Progresívne Slovensko - Spolu Michal Truban vo volebnej centrále koalície v Bratislave 29. februára 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyzerá to tak, že po ôsmich rokoch Smeru sa to tu celé zmení. Som rád, že aj kotlebovci klesli a ľudia volili niekoho iného, podotkol líder PS-Spolu.

Bratislava 1. marca (TASR) – Bratislava 1. marca (TASR) – Nech dopadnú parlamentné voľby pre koalíciu PS-Spolu akokoľvek, my nekončíme. Vyhlásil to volebný líder koalície Michal Truban po tom, čo krátko pred 4.00 h oznámil členom, kandidátom i podporovateľom PS-Spolu, že volebná noc v bratislavskej Starej tržnici sa končí. V tom čase bolo spracovaných viac ako 87 percent zápisníc a PS-Spolu dosahovala len 6,42 percenta. Takýto výsledok by znamenal, že sa do Národnej rady SR neprebojuje, pretože koalícia potrebuje dosiahnuť vo voľbách minimálne sedempercentnú hranicu.



"Budeme musieť čakať do posledného hlasu, to môže byť ešte hodinu či dve. Uvidíme nakoniec, ako to dopadne," povedal Truban s tým, že o 4.00 h im v Starej tržnici končí nájom, preto musia volebnú noc ukončiť.

Predseda Spolu a programový líder koalície PS-Spolu Miroslav Beblavý vyhlásil, že na začiatku večera avizoval, že exit polly sú jedna vec, výsledky volieb druhá. Exit polly pritom predpovedali PS-Spolu vo voľbách sľubný výsledok. "Treba vždy čakať na konečné výsledky volieb a kým sa to celé sčíta. Podľa toho sa zariadime. Som hrdý na spoluprácu s každým v PS-Spolu. Sú to dve strany, ktoré to skúsili robiť inak. Uvidíme, či sa to na prvýkrát podarí. Tá stopa však podľa mňa zostáva," skonštatoval Beblavý.

To, kde budú hlavní predstavitelia PS-Spolu čakať na konečné výsledky a kedy sa k výsledkom volieb vyjadria, v tom čase neuviedli. Predpokladá sa však, že v nedeľu zvolajú tlačovú konferenciu.

M. Truban: Pre PS-Spolu to podľa nás ešte dopadne dobre



Pre koalíciu Progresívne Slovensko (PS)-Spolu OD to ešte dopadne dobre. Vyhlásil to volebný líder PS-Spolu Michal Truban po tom, ako bolo spracovaných vyše 60 percent volebných zápisníc, avšak volebný výsledok koalície sa pohyboval len okolo 5,90 percenta. Takýto výsledok by znamenal, že PS-Spolu sa do Národnej rady SR neprebojuje, pretože potrebuje dosiahnuť vo voľbách minimálne sedempercentnú hranicu.



"Máme najväčšie mestá a okrsky stále len pred sebou. Budeme tu do rána a dovtedy, kým sa to neuzatvorí," utešoval Truban v bratislavskej Starej tržnici členov, kandidátov a podporovateľov koalície. Stará tržnica po prvotných ováciách po zverejnení exit pollov, ktoré predpovedali PS-Spolu sľubný výsledok, sa trošku stíšila. Členovia a podporovatelia koalície však naďalej medzi sebou diskutujú o možnom volebnom výsledku, sledujú, ako narastajú percentá i počet spracovaných volebných zápisníc.

"Stále veríme v dobrý výsledok. Pre mňa je to potvrdenie toho, že sme sa nevydali na ľahkú cestu a každý jeden deň bude takýto stresový. Ešte tu pár desiatok minút či hodín vyčkajme," povedal Truban. Predseda Spolu a programový líder koalície PS-Spolu Miroslav Beblavý tvrdí, že zrejme precenili štátne inštitúcie, v tomto prípade Štatistický úrad SR.

"V tejto chvíli je spočítaná len polovica hlasov na Slovensku, najmä malé okrsky. Celá polovica Slovenska spočítaná nie je a nevieme, koľko to ešte potrvá. Musíme si počkať. V našom plánovaní bola najväčšia chyba, že sme si sem nedoniesli aj poľné postele. Mohli sme si všetci ľahnúť, dať si na 5.00 h budík a byť v pokoji," povedal Beblavý s tým, že im teraz neostáva nič iné, len si na výsledok počkať v Starej tržnici až do skorého rána.

Po takmer 70 percentách spracovaných zápisníc dosahovala koalícia PS-Spolu len 5,99 percenta.

M. Truban: Vyzerá to tak, že I. Matovič bude mať obrovský mandát



Hnutie Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) získa zrejme v parlamentných voľbách obrovský mandát a bude od neho závisieť, ako bude vyzerať budúca vláda. Vyhlásil to volebný líder koalície PS-Spolu Michal Truban, ktorý si však chce počkať na oficiálne výsledky volieb a prvé stretnutia i rokovania.

"My sme otvorení baviť sa. Do debát nepôjdeme so žiadnymi podmienkami či vydieraním. Keď chceme, aby na Slovensku vznikla zmena, ktorá bude súdržná, tak si netreba pred stretnutiami niečo odkazovať," povedal Truban.

Deklaruje, že PS-Spolu má svoj program, hodnoty i ľudí, ktorí sú schopní ísť "pracovať pre krajinu". "Budeme sa otvorene baviť o všetkých možnostiach," podotkol líder PS-Spolu. Potvrdil, že keď bude sčítaných viac volebných hlasov, budú si s partnermi z jednotlivých strán volať.

M. Truban: Verím, že tretiu pozíciu vo voľbách obhájime



Volebný líder koalície PS-Spolu Michal Truban po zverejnení exit pollov verí, že možnú tretiu pozíciu vo voľbách obhája a ich preferencie možno ešte v oficiálnych výsledkoch volieb do Národnej rady SR porastú.

Rozdiely v dvoch zverejnených exit polloch sú podľa Trubana pri niektorých stranách aj niekoľkopercentné. "Treba preto opatrne komentovať predbežné výsledky. Uvidíme, kam sa čísla posunú," vyhlásil. Dúfa však, že výsledok PS-Spolu bude smerovať k dvojcifernému číslu. "Ak by to zostalo tak, že budeme treťou najsilnejšou stranou, budeme spokojní s výsledkom," podotkol Truban. Je rád, že bola vysoká účasť v parlamentných voľbách a že voliči išli voliť zmenu. "Vyzerá to tak, že po ôsmich rokoch Smeru sa to tu celé zmení. Som rád, že aj kotlebovci klesli a ľudia volili niekoho iného," podotkol líder PS-Spolu.

Predseda Spolu a programový líder koalície PS-Spolu Miroslav Beblavý uviedol, že tieto parlamentné voľby ukázali vôľu po zmene. "Všetky strany, ktoré reprezentovali pre ľudí zmenu, majú spolu ústavnú väčšinu. Vôľa k zmene bola obrovská a podarilo sa zastaviť nárast fašizmu," vyhlásil. Predstavitelia PS-Spolu avizujú, že si budú volať s Igorom Matovičom, ktorého hnutie OĽaNO sa podľa exit pollov stalo víťazom volieb. "Nemyslím si, že teraz budeme hneď rokovať. Na to si budeme musieť počkať. Všetko bude záležať na Igorovi Matovičovi," spresnil Truban. Podľa Beblavého je kľúčové, aby debaty boli rozumné.

Podpredseda Spolu a expert koalície na sociálne veci Jozef Mihál pre TASR uviedol, že povolebné rokovania medzi stranami, ich partnermi, nebudú ťažké, ale skôr príjemné. "Veľmi dobre sa poznáme. Rešpektujeme sa a vieme spolupracovať," deklaruje. Tvrdí, že ak dôveru voličov dostanú, musia byť veľmi zodpovední. "Bol by som rád, keby vláda, ktorá vznikne, bola silná v tom zmysle, že pozície ministrov obsadia rešpektovaní ľudia. Aby aj Igor Matovič mal s nimi čo najľahšiu spoluprácu," podotkol Mihál.