Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Klus: Koncentrácia moci u V. Zelenského vzbudzuje nádej aj obavy

Martin Klus, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Zo zrátania 62,48 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa získala 42,52 percenta hlasov.

Bratislava 22. júla (TASR) - Ukrajinci podľa predsedníčky parlamentného zahraničného výboru Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd) vo voľbách potvrdili túžbu po zásadných spoločenských zmenách a pokračovaní cesty európskej integrácie. Konštatovala to na sociálnej sieti. Ako "zavŕšenie politického zemetrasenia v krajine" predbežné výsledky parlamentných volieb na Ukrajine vníma aj opozičný poslanec Martin Klus (SaS). Upozorňuje však na koncentráciu moci v rukách prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Zelenského strana Sluha národa pravdepodobne úplne ovládne parlament, čím prezident skoncentruje moc v rukách viac, ako kedykoľvek predtým v modernej histórii Ukrajiny. A práve z toho vyplývajú viaceré obavy aj nádeje. Obavy sú pochopiteľné, keďže koncentrácia moci v postsovietskom priestore ešte nikdy nič dobré nepriniesla. Nádejou ale je, že tentoraz prebehla úplne demokraticky, v duchu proreformnej, protikorupčnej a prozápadnej orientácie krajiny," povedal Klus pre TASR.

Obaja politici sú tiež presvedčení, že úspešný príbeh Ukrajiny je pre Slovensko veľmi dôležitý. "Stabilný, demokratický a proreformný sused je základ budúcej spoločnej prosperity, ktorá sa môže najpozitívnejšie prejaviť najmä na východe Slovenska. Podobne, ako keď sa z periférneho východného či južného Rakúska stali po páde železnej opony dynamicky sa rozvíjajúce oblasti krajiny," pripomenul Klus. "Pomáhajme a držme nášmu susedovi palce," vyzvala aj Cséfalvayová.

Ako v pondelok informovala agentúra UNIAN, zo zrátania 62,48 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa získala 42,52 percenta hlasov. Proruskú Opozičnú platformu - Za život podporilo 13,01 percenta voličov. Strana Európska solidarita exprezidenta Petra Porošenka získala 8,52 percenta a strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej 8,02 percenta hlasov. Stranu Hlas (Holos) podporilo 6,30 percenta voličov.