Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Glváč sa vzdal funkcie podpredsedu NR SR

Martin Glváč, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Podľa svojich slov tak urobil preto, lebo mu záleží na tom, aby strana Smer-SD v budúcoročných voľbách zvíťazila.

Bratislava 7. novembra (Teraz.sk/TASR) - Martin Glváč (Smer-SD) končí vo funkcii podpredsedu Národnej rady (NR) SR. O svojom rozhodnutí informoval vo štvrtok prostredníctvom vyhlásenia pre médiá. Podľa svojich slov tak urobil preto, lebo mu záleží na tom, aby strana Smer-SD v budúcoročných voľbách zvíťazila.

"Nikdy som nebol prilepený k žiadnej stoličke a je to moje autonómne rozhodnutie," uviedol Glváč. Zároveň avizoval, že je pripravený vzdať sa aj členstva vo výbore pre kontrolu Vojenského spravodajstva. Tento krok však podmieňuje tým, že z kontrolných a bezpečnostných výborov odídu poslanci, ktorí mali kontakty s Marianom K. "Ak akákoľvek komunikácia s Marianom K. niekoho diskvalifikuje, tak potom musí pre každého platiť 'padni komu padni'," zdôraznil Glváč.

Rovnako tak vyzýva i predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, aby sa vzdal funkcie podpredsedu NR SR, pripomína v tejto súvislosti Bugárovo stretnutie s obvineným Marianom K. po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Dávam mu priestor na to, aby odstúpil sám a konal, lebo v prípade, že v NR SR sa objaví návrh na jeho odvolanie, tak nevylučujem, že poslanecký klub Smer-SD takýto návrh podporí," povedal Glváč.

Avizoval i to, že spolu s kolegami pripravia návrh na odvolanie Borisa Kollára z funkcie predsedu Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj a dúfa, že to opozícia podporí. "Bol to práve on, kto ma s Marianom K. zoznámil, on riešil s Marianom K. biznis na Donovaloch, chodievali spolu na plesy a na koncerty. Alebo tieto kontakty sú slušné, v poriadku a neprekážajú im? Ja osobne nepoznám v politike osobu, ktorá by mala intenzívnejšie kontakty s Marianom K. ako on,“ skonštatoval bratislavský krajský predseda Smeru-SD.

Glváč mal v parlamente koncom októbra čeliť odvolávaniu pre jeho údajnú komunikáciu s Marianom K., ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Poslancom sa však nepodarilo schváliť program mimoriadnej schôdze. Následne verejnosť informoval, že svoje rozhodnutie čoskoro oznámi.

Komunikáciu medzi Glváčom a Marianom K. cez aplikáciu Viber zverejnil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Podľa neho z nej vyplýva, že mal Glváč vedieť o viacerých kauzách, napríklad aj o tom, že si Marian K. nominoval svojho človeka do funkcie zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Matovič tvrdí, že Glváč klamal o tom, že sa s podnikateľom od roku 2012 nestretol.

Glváč tvrdenia odmietal, podal pre ne aj trestné oznámenie. Tvrdil, že líder OĽaNO pácha trestnú činnosť, ak zverejňuje jeho údajnú komunikáciu. Trval na tom, že sa s Marianom K. nestretol od roku 2012. Rovnako poprel tvrdenia vyplývajúce z jeho údajnej komunikácie s Marianom K., zverejnenej Denníkom N, o tom, že si s ním mal dohadovať biznis. Články o Threeme považuje za cielenú diskreditáciu jeho osoby a strany Smer-SD. Už zverejnená komunikácia podľa neho nesedí so skutočnosťou.



Výberová chronológia udalostí spojených s M. Glváčom


7. novembra (TASR) - Martin Glváč (Smer-SD) končí vo funkcii podpredsedu Národnej rady (NR) SR. O svojom rozhodnutí informoval prostredníctvom vyhlásenia pre médiá.
TASR prináša výberovú chronológiu udalostí spojených s Martinom Glváčom.

23. marca 2016
Martin Glváč sa po marcových voľbách stal podpredsedom NR SR, v tajnom hlasovaní získal 117 hlasov poslancov.

9. mája 2018
Miroslav Beblavý dal návrh odvolať Martina Glváča z Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) v reakcii na medializované informácie, že sa Glváč párkrát stretol so zavraždeným bossom podsvetia Jozefom Svobodom. Glváč zdôraznil, že ako minister obrany mal "najvyššiu previerku na prísne tajné a najvyššiu previerku NATO a EÚ".

22. január 2019
Podpredseda parlamentu Martin Glváč by sa nemal zúčastňovať na zasadnutiach Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti VS. Navrhol to predseda výboru Eduard Heger (OĽaNO) a avizoval, že na komunikáciu Glváča s Alenou Zs., obvinenou z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa bude pýtať riaditeľa Vojenského spravodajstva.

30. január 2019
Na otázky poslancov vo veci komunikácie Martina Glváča s Alenou Zs., obvinenou v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, odpovedal riaditeľ VS Ján Balciar.

26. marca 2019
Opozícia chcela odvolávať Martina Glváča z postu podpredsedu NR SR, návrh však v pléne neprešiel. Dôvodom návrhu, ktorý predložili opoziční poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený) a Eduard Heger (OĽaNO), boli Glváčove kontakty s Marianom K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, a tiež pre jeho dôvernú komunikáciu s Alenou Zs., ktorá je takisto obvinená.

22. októbra 2019
To, či Martin Glváč odstúpi z funkcie podpredsedu parlamentu, je na ňom, povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár v súvislosti s medializovanou komunikáciou Glváča a Mariana K. Glváč odmietol tvrdenia vyplývajúce z jeho údajnej komunikácie zverejnenej Denníkom N, podľa ktorej si s Mariánom K. mal dohadovať biznis. Články o Threeme považuje za cielenú diskreditáciu jeho osoby.

23. októbra 2019
Martin Glváč avizoval, že podáva trestné oznámenie v súvislosti s vyjadreniami lídra OĽaNO Igora Matoviča na jeho adresu. Matovič zverejnil časť údajnej komunikácie Glváča s Marianom K. a vyhlásil, že ak Glváč neodstúpi z funkcie podpredsedu parlamentu, zverejní aj zvyšok správ.

24. októbra 2019
Opozícia navrhla iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR na odvolanie podpredsedu parlamentu Martina Glváča z funkcie. Dôvodom mala byť jeho údajná komunikácia s Marianom K., obžalovaným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

29. októbra 2019
Podpredseda NR SR Martin Glváč nebude čeliť odvolávaniu na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Poslanci totiž neschválili program rokovania, ktorého jediným bodom malo byť odvolávanie Glváča.
- Podpredseda parlamentu Glváč zatiaľ ostal vo svojej funkcii. Vyzval všetkých, ktorí mali akýkoľvek kontakt s Marianom K., aby sa vzdali svojich mandátov, a on v tom prípade urobí to isté. Povedal to na brífingu spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Ten uviedol, že bude stáť pri akomkoľvek rozhodnutí Glváča.

6. novembra 2019
Most-Híd v prípade zvolania mimoriadnej schôdze NR SR na odvolanie podpredsedu parlamentu Martina Glváča z funkcie podporí jej otvorenie a pravdepodobne zahlasuje aj za jeho odvolanie. Povedal to predseda Mosta-Híd Béla Bugár po stretnutí s Glváčom s tým, že o tom ešte musia hovoriť na klube.

7. novembra 2019
Hnutie OĽaNO vyzbieralo s pomocou ďalších opozičných subjektov SaS, Sme rodina a nezaradených poslancov parlamentu dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Martina Glváča z postu podpredsedu NR SR.