Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Petra Tóthová, porotkyňa úspešnej televíznej kulinárskej šou, je autorkou kuchárskej knihy Cukráreň Petry Tóthovej.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Novinky z oblasti spoločenského románu, dejín kultúry, životných príbehov či kuchárskeho umenia z pera zahraničných aj domácich autorov rozšírili v týchto dňoch ponuku literatúry na pultoch slovenských knižných obchodov.

Domov na juhovýchod je názov spoločenského románu Radoslava Procházku. Juraj Retka, ktorého kamaráti poznajú ako Jerryho, sa na svet túži pozerať z výšky. Rešpekt okolia, silná partia, veľa peňazí. Nikto mu nič z toho nedaroval, všetko si musel vyvzdorovať. Aj za cenu kompromisov so svedomím. Z takej výšky sa ľahko padá. Ťažšie sa hľadá odpoveď, ako ďalej, či je lepšie ujsť alebo zostať a čeliť vlastným rozhodnutiam.

Kniha Klenoty svetovej kultúry oslovia nielen pravidelných návštevníkov galérií a múzeí, ale aj cestovateľov a každého, koho zaujíma umenie, história a kultúra. Každá krajina a kultúra má poklady, ktoré si cení viac než všetky ostatné. Táto kniha spája a predstavuje vyše 200 týchto artefaktov a skúma ich fascinujúce a jedinečné príbehy. Čitateľ zistí, ako a prečo boli vytvorené, odhalí ich skryté významy a symboliku, spozná kultúrne dedičstvo, ktoré zanechali.

Izraelský spisovateľ Eškol Nevo je autorom knihy príbehov Sled udalostí. Ponúka tri príbehy, ktoré sú prepojené skúmaním lásky a jej podôb, protagonisti ju stretávajú v zvláštnych chvíľach a za nie práve ideálnych okolností. Postavy zo všetkých troch príbehov sa niekde stretnú, to, čo však drží tieto tri príbehy pokope, nie je až tak fyzická prítomnosť postáv v jednom časopriestore. Tmelom knihy sú podvedomé prúdy, pochybnosť o tom, ako dobre sami seba poznáme, a zamyslenie nad tým, aké krehké sú naše životy.

Petra Tóthová, porotkyňa úspešnej televíznej kulinárskej šou, je autorkou kuchárskej knihy Cukráreň Petry Tóthovej. Tá je plná nádherných zákuskov a tort, na aké človek len tak nenatrafí. Retro recepty oblečené do moderného šatu prezentujú, aké umelecké dielo môže vzniknú napríklad zo sloních sĺz alebo z punčových rezov.