Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Na podrobné preskúmanie našej planéty pozýva rodinná encyklopédia Zem v kocke. Predstaví vznik Zeme pred miliardami rokov, čím je naša planéta unikátna.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Novinky z oblasti svetovej klasiky, náučnej literatúry či príbehov pre malých čitateľov rozšírili v týchto dňoch ponuku literatúry na pultoch slovenských knižných obchodov.

Vo svetovej klasike, románe Búrlivé výšiny čitateľa autorka Emily Brontëová zavedie do pustých vresovísk yorkshirského panstva a zoznámi s obyvateľmi dvoch usadlostí a ich až prepletenými osudmi. Pán Lockwood, nájomca usadlosti Drozdovo, je prinútený jednej noci nájsť prístrešok v neďalekej usadlosti Búrlivé výšiny. Dozvedá sa o búrlivých udalostiach, ktoré sa udiali na panstve pred mnohými rokmi - o vášnivej láske najdúcha, mladého cigána Heathcliffa a slečny Kataríny Earnshawovej, dcéry pána domu, ktorá ho zradila. Heathcliffova horkosť a pomsta sa stala kliatbou panstva a ďalšia generácia musí zápasiť, aby sa vymanila spod ťaživého dedičstva minulosti.

Na podrobné preskúmanie našej planéty pozýva rodinná encyklopédia Zem v kocke. Predstaví vznik Zeme pred miliardami rokov, čím je naša planéta unikátna. Čitateľ spozná sopky, zemetrasenia a extrémne meteorologické udalosti, ktoré formovali našu planétu, oboznámi sa so všetkými formami života na Zemi. Zistí, ako nás ohrozuje zmena klímy a ako môžeme našu planétu chrániť. Okrem množstva zaujímavých a užitočných informácií kniha prináša aj zaujímavé počítačové ilustrácie.

Najmenším čitateľom je určená knižka Kate Gardnerovej Ako sa hľadá líška. Táto obrázková kniha predstavuje líšky formou imaginárneho putovania rôznymi ekosystémami a ročnými obdobiami. Zavedie mladého čitateľa na lúku, k rybníku či do zimného lesa. Je oslavou jedného z najpôvabnejších a najočarujúcejších tvorov našej planéty - líšky hrdzavej.

Podobne malým čitateľom je určená knižka Poklady prírody. Jemné vtáčie pierko, krehký jesenný list či ligotavý minerál - príroda je plná pokladov, hoci si to často ani neuvedomujeme. Každá pozoruhodná prírodnina zobrazená v tejto knihe má vlastný príbeh, no zároveň aj jeden spoločný, pretože všetky tvoria históriu života na Zemi. Ponúka viac než stovku zaujímavých opisov, ktoré vrhajú nové svetlo na zázraky nášho sveta.