Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák sa v USA stretol s Pompeom, pozval ho do Bratislavy

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lajčák uviedol, že s Pompeom sa okrem zhodnotenia bilaterálnych vzťahov venovali dôležitým medzinárodným otázkam.

Washington 22. októbra (TASR) – Za veľmi intenzívne, vecné, ale aj priateľské označil slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák utorňajšie stretnutie so svojím americkým rezortným kolegom Mikeom Pompeom vo Washingtone. Lajčák podotkol, že s Pompeom sa stretol už po tretí raz za ostatných 11 mesiacov, čo podľa neho svedčí o výbornej kvalite vzájomných vzťahov.

Lajčák uviedol, že s Pompeom sa okrem zhodnotenia bilaterálnych vzťahov venovali dôležitým medzinárodným otázkam. V prvom rade hovorili o situácii na severe Sýrie, respektíve aktivitách Turecka v tejto oblasti. V tejto otázke sa zhodli v tom, že nesmú dopustiť reaktivizáciu Dáišu (Islamského štátu) či infiltráciu teroristov na európske územie, čoho je podľa Lajčáka obava, ktorú zdieľajú aj USA.

Ministri hovorili aj o situácii na Ukrajine, pričom Lajčák zdôraznil potrebu podporiť prezidenta Volodymyra Zelenského v jeho úsilí o naplnenie minských dohôd.

Témou schôdzky bol podľa šéfa slovenského diplomacie aj vývoj udalostí na západnom Balkáne.

"Tu Spojené štáty zdieľajú naše kritické hodnotenie neschopnosti Európskej únie pozvať na otvorenie prístupových rokovaní Severné Macedónsko a Albánsko. Je to rozhodnutie, ktoré veľmi ublížilo regiónu aj dôveryhodnosti Európskej únie. Budeme sa spoločne snažiť toto rozhodnutie zrevidovať," povedal Lajčák.

Dodal, že s Pompeom hovorili aj o agende Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej Slovensko v tomto roku predsedá. Lajčák v tejto súvislosti Pompea pozval, aby sa v decembri (2.-6.12.) zúčastnil na ministerskej schôdzke OBSE v Bratislave, pričom spolu hovorili aj o očakávaniach, aké majú od tohto stretnutia.

TASR o priebehu ich stretnutia informoval šéf tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Tomaga.