Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Sólymos: Environmentálna výchova je kľúčový pilier na ochranu prírody

Na ilustračnej snímke Bratislavský hrad a Dunaj. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa ministra treba totiž lásku k prírode začať deťom vštepovať čo najskôr, čím sa vychovávajú k ekologickému spôsobu života.

Bratislava 22. júna (TASR) – Environmentálna výchova pre žiakov základných škôl je kľúčovým pilierom na budovanie povedomia ľudí o ochrane životného prostredia a trvalo udržateľnom rozvoji. Je o tom presvedčený minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorého rezort pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa Dunaja zorganizoval v piatok pre takmer 180 detí z bratislavských základných škôl plavbu po tejto rieke a tiež edukačno-zábavný program v budove ministerstva.

Envirorezort sa aj takýmito podujatiami snaží o osvetu a rozšírenie povedomia detí a mládeže o ochrane životného prostredia. Podľa ministra treba totiž lásku k prírode začať deťom vštepovať čo najskôr, čím sa vychovávajú k ekologickému spôsobu života. "Myslím, že poznať Dunaj a jeho okolie, vážiť si ho a vedieť o ňom čo najviac, je pre deti to najkľúčovejšie a najpodstatnejšie. Zvlášť, keď žijú v jeho blízkosti," skonštatoval Sólymos.

Na podujatí participovali viaceré rezortné organizácie, napríklad Vodohospodárska výstavba, Slovenský vodohospodársky podnik či Slovenská agentúra pre životné prostredie. Environmentálnu výchovu za nástroj k správnemu nasmerovaniu správania sa detí k slovenskej veľrieke považuje aj šéf Vodohospodárskej výstavby Daniel Kvocera. "Teší ma, že môžeme zážitkovou a hravou formou približovať mladým ľuďom dôležitosť ochrany Dunaja i našu prácu. Verím, že si z tohto podujatia odnesú veľa zážitkov i poučných informácií," poznamenal Kvocera. Podotkol, že pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja otvorí štátny podnik pre verejnosť aj brány Vodnej elektrárne Gabčíkovo, a to v sobotu (23.6.) počas podujatia Danube Day.

Deň Dunaja si každoročne pripomína štrnásť krajín z povodia rieky Dunaj. Ministerstvo životného prostredia si ho pripomína rôznymi akciami zameranými na environmentálnu výchovu a osvetu. Ešte minulý týždeň sa konal taktiež Deň pre Dunaj, do ktorého sa zapojilo približne 40 miest a obcí z povodia Dunaja a Malého Dunaja. Cieľom tejto iniciatívy je motivovať samosprávy a obyvateľov k väčšej angažovanosti v oblasti čistoty rieky Dunaj, jej okolia a obcí a miest v jeho blízkosti.