Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kurilla: So zmenou klímy vieme stále niečo urobiť

Norbert Kurilla, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Podotkol, že na zmiernenie účinkov zmeny klímy dokáže prispieť každý svojím malým krokom.

Bratislava 14. novembra (TASR) - So zmenou klímy vieme stále niečo spraviť. Môžeme spomaliť alebo eliminovať jej dosah. Povedal to štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Norbert Kurilla pri príležitosti otvorenia Medzinárodnej konferencie Zmena klímy 2019 - výzvy a riešenia.

Podotkol, že na zmiernenie účinkov zmeny klímy dokáže prispieť každý svojím malým krokom. "Zmenu klímy vnímame ako jednu z najväčších celospoločenských priorít súčasnosti. Verím v to, že ak nezačneme s radikálnymi krokmi teraz, tak potom sa nebudeme vedieť vyrovnať s vplyvmi na obyvateľstvo a ekosystémy," uviedol Kurilla.

Transformácia si bude vyžadovať zmenu v životnom štýle a prehodnocovanie súčasných priorít. "Aj z pohľadu štátu sa snažíme formovať politiku tak, aby reagovala na najliehavejšiu celospoločenskú výzvu a snažíme sa prijať opatrenia, ktoré budú hlavne efektívne," povedal.

Tri hlavné myšlienky spojené so zmenou klímy sú podľa Kurillu - znižovanie emisií, prispôsobovanie sa emisiám a klimatické financovanie. "Potrebujeme radikálne zmeniť naše myslenie a znížiť emisie skleníkových plynov. Naše štúdie ukazujú, že je to možné, ale bude to nákladné. Náklady nečinnosti by boli vyššie, ako náklady prevencie a investície," vysvetlil štátny tajomník.

Kurilla si tiež myslí, že existujú tri skupiny ľudí vzhľadom na zmenu klímy. Prvou je skupina ľudí, ktorá zmenu klímy stále odmieta, druhá je o nej presvedčená a mení svoj životný štýl. "Poslednou skupinou sú tí, ktorí nič nerobia a myslia si, že sa to všetko vyrieši za nich," poznamenal.