Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koalícia je za povinné predprimárne vzdelávanie päťročných detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú na májovú schôdzu parlamentu predložili koaliční poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd).

Bratislava 25. apríla (TASR) – Predprimárne vzdelávanie v materských školách pre päťročné deti by malo byť povinné. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú na májovú schôdzu parlamentu predložili koaliční poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd). Touto právnou úpravou by sa predĺžila povinná školská dochádza zo súčasných desať rokov na 11, pričom povinná školská dochádza v materskej škole by trvala jeden školský rok.

V návrhu novely školského zákona sa uvádza, že povinná školská dochádzka v materskej škole sa plní formou pravidelnej dennej dochádzky v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyroch hodín denne. Deti, ktoré plnia povinnú školskú dochádzku, by sa spravidla mali zaraďovať do samostatnej triedy. Päťročné deti podľa návrhu novely zákona budú môcť chodiť aj do súkromných či cirkevných materských škôl, rovnako sa budú môcť vzdelávať doma aj individuálne.

"V prípade, že po jednom roku povinného predprimárneho vzdelávania dieťa nebude spôsobilé pokračovať v plnení povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bude na základe rozhodnutia riaditeľa materskej školy opakovať predprimárne vzdelávanie v materskej škole," uvádza sa v predkladacej správe.

Obec podľa novely zákona určí všeobecne záväzným nariadením na zabezpečenie plnenia povinnej školskej dochádzky školský obvod pre každú materskú školu zriadenú obcou. "Ak obec nezriadi materskú školu, môže sa dohodnúť so susednými obcami na spoločnom školskom obvode materskej školy," píše sa v návrhu novely.

Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy, na zamestnanosť vo verejnej správe a financovanie návrhu sa očakáva nárast počtu detí v materských školách zo súčasných 55.673 zhruba na 63.000. Okrem toho by mal stúpnuť aj počet zamestnancov. Predpokladaný počet učiteliek, ktoré budú zabezpečovať výchovu a vzdelávanie detí, ktoré budú plniť povinnú školskú dochádzku, je 6300, čo predstavuje nárast o 743 oproti súčasnému stavu. Predpokladá sa aj zvýšenie počtu asistentov učiteľa minimálne o 70 z dnešných 180 na 250.

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. septembra 2020, pričom dosah na rozpočet by mal vtedy dosiahnuť 15.744.846 eur.

Návrh poslancov koalície na povinnú predškolskú dochádzku nie je podľa strany SaS pripravený do praxe a obchádza štandardné postupy. "Zásadné zákony takéhoto charakteru štandardne prináša ministerstvo. Vtedy sa uskutočňuje medzirezortné pripomienkové konanie a k návrhu sa môžu vyjadriť všetci dotknutí – škôlky, zriaďovatelia, mestá či obce. Keďže zákon prinášajú koaliční poslanci, tento proces obchádzajú, a všetci, ktorých sa to týka, nemajú možnosť sa vyjadriť," poznamenal poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling (SaS).

Poslankyňa NR SR Zuzana Zimenová (SaS) tvrdí, že ministerstvo školstva musí najprv predstaviť plán, ako chce zabezpečiť kapacity na povinné predškolské vzdelávanie tam, kde miesta v škôlkach chýbajú. "Najviac ma znepokojuje, že sa povinné predškolské vzdelávanie ide zaviesť do škôlok, ktoré nie sú pripravené ani priestorovo a ani personálne na to, aby dokázali deťom s rôznym znevýhodnením skutočne pomôcť. Je to iba predstieranie riešenia," uzavrela Zimenová.