Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kalavská žiada L. Kuželu, aby ostal pracovať na detskej neurochirurgii

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ministerka zdravotníctva zároveň žiada, aby sa Kužela pokúsil presvedčiť neurochirurga Roberta Chrenka a vedúceho lekára neurocentra Bruna Rudinského, aby zostali v detskom neurocentre.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) žiada generálneho riaditeľa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislava Kuželu, aby naďalej pracoval na rozvoji detského neurocentra. Ten v utorok ponúkol svoju funkciu. Urobil tak po medializácii prípadu 15-ročného chlapca s nádorom, o ktorého liečbu sa sporili dve štátne nemocnice. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Kalavská zároveň žiada, aby sa Kužela pokúsil presvedčiť neurochirurga Roberta Chrenka a vedúceho lekára neurocentra Bruna Rudinského, aby zostali v detskom neurocentre a naďalej pomáhali zachraňovať životy detí. Oni tiež v utorok avizovali, že sa vzdajú svojich funkcií.

"Ministerka zdravotníctva robí všetko preto, aby zostalo funkčné detské neurocentrum a na základe dohody NÚDCH a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) detskí pacienti budú operovaní v detskom neurocentre a nebudú prevážaní do UNB. V prípade potreby odborníci z iných pracovísk budú detského pacienta operovať v detskom neurocentre, ktoré je na to špecializované," uviedla Eliášová.

Kalavská sa v utorok stretla s vedením UNB a požiadala o riešenie situácie ohľadom neurochirurgie na Kramároch v Bratislave. Pripomína, že manažment nemocnice je zodpovedný za chod zdravotníckeho zariadenia aj za svojich zamestnancov. Požiadala preto "o jasné riešenie s cieľom zastavenia traumatizovania spoločnosti takou citlivou problematikou, akou neurochirurgia je".

"To, čo sa udialo v posledných týždňoch, aby sa prostredníctvom priamych prenosov zdravotnícke zariadenia doťahovali o pacienta, je neprípustné a ministerka zdravotníctva to vníma ako nevhodnú komunikáciu a ako boj osobnostných eg či 'ješitnosti'," povedala hovorkyňa.

Prečítajte si aj: