Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Analytici: Väčšinu emisií vytvárali v roku 2022 priemysel a energetika

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pokles emisií z dopravy sa zatiaľ nedarí naštartovať, a tak sa jej podiel na celkovom emisnom koláči z roka na rok zväčšuje, priblížili analytici.

Bratislava 21. marca (TASR) - Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky. Najväčšími prispievateľmi boli výroba železa a ocele s pätinovým podielom a vykurovanie v domoch a budovách mimo pokrytia teplární s 13 percentami. Na emisiách z vykurovania sa prevažne podpísal zemný plyn, v minimálnej miere biomasa ako emisne takmer neutrálne palivo. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Pokles emisií z dopravy sa zatiaľ nedarí naštartovať, a tak sa jej podiel na celkovom emisnom koláči z roka na rok zväčšuje. Emisie je možné znížiť elektrifikáciou nielen osobnej, ale aj nákladnej dopravy, prípadne vyšším využitím verejnej dopravy," priblížili analytici. Menšiu časť podľa nich tvorili odpady a poľnohospodárstvo. V týchto sektoroch išlo najmä o skleníkové plyny ako metán a oxid dusný, pochádzajúce zo skládok, hnojív a dobytka, vysvetlil IEP.

Zníženie emisií bude podľa neho možné dosiahnuť postupnou elektrifikáciou, zvyšovaním energetickej efektívnosti, dekarbonizáciou energetického mixu a modernizáciou technologických procesov. "Na dosiahnutie týchto cieľov má SR k dispozícii prostriedky z niekoľkých podporných schém, ako sú plán obnovy, Modernizačný fond, Inovačný fond, či v súčasnosti plánovaný Sociálno-klimatický fond, ako aj priebežne čerpané Európske štrukturálne fondy," uviedol inštitút.