Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Eurokomisia vyjadrila poľutovanie nad zrušením ÚŠP

Ilustračná snímka Foto: TASR

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje však uvádza, že EK by mohla v nasledujúcich týždňoch spustiť právne konanie voči Slovensku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 21. (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok vyjadrila poľutovanie nad zrušením slovenského Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ku ktorému došlo v stredu, a varovala, že "nebude váhať" konať na obranu svojich finančných záujmov. Na správu tlačovej agentúry Reuters upozornil spravodajca TASR.

Reuters ďalej píše, že aj napriek varovaniam Európskej únie a verejným protestom sa slovenský premiér Robert Fico rozhodol zrušiť ÚŠP v rámci širšej revízie Trestného zákona.

"Komisia vyjadruje poľutovanie nad rozpustením ÚŠP bez zavedenia záruk, ktoré zaistia efektívne pokračovanie vyšetrovania," povedal pre agentúru Reuters hovorca exekutívy EÚ. Dodal, že dôsledkom zrušenia ÚŠP by mohlo byť "oslabenie účinnosti vyšetrovaní", ktoré sa týkajú aj trestných činov s vplyvom na rozpočet EÚ.

"Európska komisia posúdi dôsledky a v prípade potreby nebude váhať prijať opatrenia na zaručenie súladu s právnymi predpismi EÚ a ochranu finančných záujmov EÚ", uviedol hovorca eurokomisie bez ďalších podrobností.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje však uvádza, že EK by mohla v nasledujúcich týždňoch spustiť právne konanie voči Slovensku. "Zatiaľ o tom nebolo rozhodnuté," povedal zdroj pod podmienkou zachovania anonymity.

Reuters vysvetľuje, že v takom prípade by vec skončila na Súdnom dvore Európskej únie a mohlo by to viesť až k finančným postihom voči Slovensku. Proces by trval niekoľko mesiacov a pokuta by bola oveľa nižšia než platby, ktoré by mohla Komisia zadržať za väčšie nedostatky, ako tomu bolo napríklad v prípade Maďarska. Takýto postup voči Slovensku sa podľa zdrojov Reuters nateraz javí ako nepravdepodobný, keďže Fico na úrovni EÚ neblokuje pomoc Ukrajine či iné rozhodnutia, v ktorých sa pri hlasovaní uplatňuje právo veta.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)