Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Spojenci z NATO pokračujú v hľadaní riešení pre oblasť v Sýrii

Slovenský minister obrany Peter Gajdoš (vľavo) a slovinský minister obrany Karl Erjavec diskutujú počas stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli 25. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Gajdoš pripomenul, že témou dvojdňových rokovaní (24.-25.10.) boli hlavne operácie NATO v zahraničí a situácia v Sýrii.

Brusel 25. októbra (TASR) - Spojenci zo Severoatlantickej aliancie budú aj v najbližších týždňoch pokračovať v diskusiách o riešení bezpečnostnej situácie na severe Sýrie, kde došlo k vojenskej ofenzíve Turecka proti miestnym kurdským milíciám. Uviedol to v piatok minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) v rámci prebiehajúceho zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli.

Gajdoš pripomenul, že témou dvojdňových rokovaní (24.-25.10.) boli hlavne operácie NATO v zahraničí a situácia v Sýrii. Prvý deň bol aj v znamení stretnutia s partnermi zo všetkých krajín zúčastňujúcich sa na operácii Predsunutá prítomnosť v troch pobaltských krajinách a Poľsku. Počas pracovnej večere ministri hovorili o hybridných hrozbách s dôrazom na budovanie odolnosti, spoločné zdieľanie informácií o týchto hrozbách a ochranu komunikačných systémov a kritickej infraštruktúry. Piatkové kolo rokovaní bolo okrem situácii v Sýrii a operáciách v Iraku a Afganistane zamerané aj na rozpočtové otázky dôležité pre zabezpečenie spoločnej obrany. SR podľa Gajdoša potvrdila svoje záväzky o postupnom navyšovaní obranného rozpočtu.

"Uistil som partnerov, že Slovensko bude postupne zabezpečovať svoje záväzky vo výške dvoch percent do roku 2024," uviedol minister. Zároveň dodal, že SR potvrdzuje dôležitosť spoločného zdieľania nákladov a spôsobilostí aj v rámci operácie Predsunutá prítomnosť, keď od polovice roku 2020 chce v Lotyšsku zabezpečiť novú spôsobilosť - delostreleckú a prieskumnú.



Spojenci v piatok potvrdili pokračovanie operácie Rezolútna podpora v Afganistane, na ktorej bude podľa Gajdoša SR aj naďalej participovať. Pri tejto príležitosti šéf rezortu obrany ako príklad dobrej spolupráce s partnermi NATO spomenul školenie irackých profesionálov na Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.

Gajdoš priznal, že ťažiskom dvojdňových ministerských diskusií bola situácia na severe Sýrie po nedávnej vojenskej intervencii Turecka, ktoré je významným členom NATO. Na otázku, ako vníma návrh nemeckej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej o vytvorení akejsi bezpečnostnej oblasti na severe Sýrie, Gajdoš pripomenul, že spojenci predstavili v Bruseli rôzne návrhy na riešenie situácie v regióne, zhodli sa však na tom, že treba chápať obavy Turecka z hľadiska zhoršenej bezpečnostnej situácie, hrozby terorizmu a nelegálnej migrácie.

"Myslím si, že sa potvrdil jednotný postoj členských štátov NATO, aby sa nezhoršovala táto bezpečnostná situácia a problémy sa riešili tak, aby sa ďalej nezhoršovala humanitárna situácia a aby boli čo najmenšie straty na životoch," vysvetlil Gajdoš.

Na otázku TASR, či sa rozpory medzi členmi Aliancie ohľadom tureckej invázie v Sýrii preniesli aj na ministerské rokovania, Gajdoš odpovedal, že prevládla zhoda na tom, že spoločným cieľom a postupom je snaha nezhoršovať súčasnú humanitárnu a migračnú situáciu v uvedenej oblasti, pričom ministri ocenili dohodu Turecka a USA o prímerí.

"Najdôležitejšou úlohou je boj proti terorizmu a proti Islamskému štátu. V tom sme skutočne ako NATO jednotní," zdôraznil minister. Zároveň však dodal, že mnohé rokovania, aj na bilaterálnej báze, sa konali v utajenom režime, aj preto, aby si každý mohol povedať svoj názor, a až potom sa prijímali jednotné kroky a vyhlásenia. Spresnil, že sa hovorilo aj o scenári vytvoriť bezpečnostnú zónu na severe Sýrie, zatiaľ však nepadlo žiadne rozhodnutie. Rokovania spojencov na túto tému však budú pokračovať na rôznych úrovniach a už 20. decembra môžu o téme rozhodnúť ministri zahraničných vecí Aliancie na podobnom zasadnutí v Bruseli.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)